| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.12.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 12 do 18 grudnia 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.12.2016)
Krajowe ceny artykułów mleczarskich
 
W dniach 12–18 grudnia 2016 r. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zbywały masło w blokach po 19,00 zł/kg, a masło konfekcjonowane – po 19,83 zł/kg, w obu przypadkach o niecały 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale odpowiednio o 6% i 3% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane kosztowało więcej niż w analogicznym okresie 2015 r. o 47%, a masło w blokach – o 49%. Ceny masła w blokach w Polsce były o 2% wyższe niż średnio w UE.
 
Za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku krajowym proszkowniom płacono 7,98 zł, o 3% mniej niż tydzień wcześniej i o 1% mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 11,90 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 3% wyższa niż w połowie listopada 2016 r. W odniesieniu do notowań sprzed roku PMP zdrożało o 29%, a OMP – 7%. Krajowa cena mleka w proszku była o 13% mniejsza od przeciętnej ceny w UE.
 
W dniach 12–18.12.2016 r. za ser Edamski krajowi producenci uzyskiwali 15,25 zł/kg, czyli mniej o 3% niż tydzień wcześniej, a za ser Gouda 15,24 zł/kg, o niecały 1%. Jednocześnie sery dojrzewające objęte monitoringiem były droższe o 1–2% niż w porównywalnym okresie listopada 2016 r. i o 40% niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade przeważają zwyżkowe trendy cen głównych eksportowych produktów mleczarskich. Na aukcji, która odbyła się 20 grudnia 2016 r. cena masła osiągnęła poziom 4 290 USD/t, a więc wyższy o 1% niż w poprzednim notowaniu (6 grudnia br.) i o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena sera Cheddar wyniosła 3 826 USD/t i była większa o 2% niż dwa tygodnie wcześniej oraz o 3,5% niż przed miesiącem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2 621 USD/t, tj. o 2% więcej niż przed dwoma tygodniami i niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do początku grudnia obniżeniu uległa natomiast cena pełnego mleka w proszku. Za produkt ten uzyskiwano 3 568 USD/t, czyli o 1% mniej niż na początku grudnia 2016 r., ale o 4% więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 37%, ser Cheddar – o 34%, OMP – o 39%, a PMP – o 55%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!