Rynek produktów mleczarskich w Polsce (21.11.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (21.11.2021)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 15–21.11.2021 r. masło w blokach zbywały po 24,81 zł/kg, czyli drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 12% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 27,16 zł/kg, a więc drożej o 3,5% niż w poprzednim tygodniu i o 13% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 51%, a masła konfekcjonowanego – o 55%.

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 12,89 zł/kg, a zatem więcej o 4% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 15,55 zł/kg i była wyższa o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 38%, a PMP – o 34%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na aukcji, która odbyła się 16 listopada 2021 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, wzrósł o 1,9%. W czasie sesji sprzedano 30,4 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 16 listopada 2021 r. za masło płacono 5 534 USD/t, a zatem więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu (z 2.11.br.) i o 8% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się w granicy 5 162 USD/t, tj. wyższej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 17% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 676 USD/t, czyli o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 987 USD/t i była wyższa o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 44%, ser Cheddar – o 42%, a OMP i PMP – o 31%.


Tagi:
źródło: