| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (24.04.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 18 do 24 kwietnia 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (24.04.2016)

Ceny artykułów mleczarskich

W dniach 18–24.04.2016 r. zakłady mleczarskie objęte monitoringiem ZSRIR MRiRW sprzedawały masło w blokach po 9,78 zł/kg, a więc taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 4,5% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach w Polsce była o 2,3% większa od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR/100 kg.
 
Za masło konfekcjonowane otrzymywano 11,94 zł/kg, czyli mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 19%, a masło konfekcjonowane o 14%.
 
Cena odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 7,04 zł/kg, a zatem o 0,02 zł/kg większym niż w połowie kwietnia br. i podobny do notowanego w czwartym tygodniu marca. Krajowa cena OMP była o 3,9% mniejsza od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR/100 kg.
 
Za 1 kg pełnego mleka w proszku producenci otrzymywali 8,53 zł, a więc o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 4% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było tańsze o 8%, a PMP – o 15%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na giełdzie w Chicago ceny masła ponownie spadają. 22 kwietnia 2016 r. za produkt ten uzyskiwano 4 475 USD/t, czyli o 2% mniej niż w poprzednim notowaniu (z 15.04.br.), ale więcej o 6% niż przed miesiącem i o 11% niż rok wcześniej.

Od początku 2016 r. nieznacznym wahaniom ulegają ceny odtłuszczonego mleka w proszku. W USA za OMP otrzymywano 1 612 USD/t, a zatem o 1% więcej niż w połowie kwietnia br., ale mniej o 2% niż miesiąc wcześniej i o 23% niż przed rokiem.

Ceny sera Cheddar w obrębie tygodnia zwiększyły się o 4% do 3 279 USD/t. Był to jednak poziom nieznacznie niższy o 0,2% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż w porównywalnym czasie 2015 r.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!