Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.02.2018)

Na rynku krajowym w lutym 2018 r. przerwana została zniżkowa tendencja cen zbytu masła. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.02.2018)
W Unii Europejskiej utrzymuje się zwyżkowy trend w towarowej produkcji mleka. W 2017 r. w wyniku poprawy rentowności produkcji mleka zwłaszcza w drugiej połowie roku w krajach członkowskich UE wyprodukowano 155,9 mln ton surowca, czyli więcej o 1,8% niż w 2016 r. i o 18% niż w 2004 r. Dostawy mleka do skupu w 2017 r. wzrosły w 18 krajach członkowskich – w tym u znaczących unijnych producentów mleka, a więc w Polsce o 4,6%, Wielkiej Brytanii o 4,1% i we Francji o 0,3%. W 10 krajach dostawy ograniczono – w tym w Niemczech o 0,1% i Holandii o 0,2%, czyli w krajach, których udział w unijnych dostawach surowca stanowi łącznie 30%.
 
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19–25.02.2018 r. za masło w blokach otrzymywały 17,35 zł/kg, a zatem więcej o 3% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego wyniosła 18,93 zł/kg i była wyższa o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 2,5% niż miesiąc wcześniej. Cena masła konfekcjonowanego była większa o 7% od otrzymanej przed rokiem, a cena masła w blokach – o 8%.
 
Od początku 2018 r. ceny OMP utrzymują się na historycznie najmniejszym poziomie. Krajowa cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku po dwutygodniowym wzroście w dniach 19–25.02.2018 r. wyniosła 5,72 zł/kg i była niższa o 3% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 10,55 zł/kg, a zatem o 1% mniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% więcej niż w porównywalnym okresie stycznia br. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 32%, a PMP – o 9% tańsze.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) od początku 2018 r. zwiększają się ceny masła i pełnego mleka w proszku. Za masło 2 marca 2018 r. uzyskiwano 6 025 USD/t, a zatem to zwyżka o 11% niż w poprzednim notowaniu (z 16 lutego br.) i o 18% niż miesiąc wcześniej. W obrębie roku masło podrożało o 39%.
 
Pełne mleko w proszku zbywano po 3 200 USD/t, czyli drożej o 0,4% niż dwa tygodnie wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 1 650 USD/t, a więc o 2% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 4% mniej niż na początku lutego br. W porównaniu do notowań sprzed roku PMP było droższe o 3%, podczas gdy OMP – o 18% tańsze.
 
W Oceanii w notowaniu z 2 marca 2018 r. cena masła ukształtowała się w granicy 5 375 USD/t, czyli wyższym o 1% niż przed dwoma tygodniami i o 12% niż przed miesiącem. Masło było też droższe niż przed rokiem – o 15%. Za OMP uzyskiwano 1 863 USD/t, a zatem o 12% mniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 3% więcej niż miesiąc wcześniej. PMP zbywano po 3 250 USD/t. Był to poziom wyższy o 1% niż w połowie lutego br. i o 9% niż przed miesiącem. OMP było tańsze niż rok wcześniej o 27%, a PMP – o 1%. Na początku marca 2018 r. za ser Cheddar uzyskiwano 3 663 USD/t, a więc o 4% mniej niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 6% więcej niż przed miesiącem. Jednak w stosunku do notowań sprzed roku ten gatunek sera podpuszczkowego dojrzewającego był tańszy o 5%.



Tagi:
źródło: