Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.05.2025)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.05.2025)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19–25.05.2025 r. zbywały masło w blokach po 29,79 zł/kg, czyli taniej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu i o 2,5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 30,90 zł/kg, a więc w cenie niższej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 20%, a masła konfekcjonowanego – o 18%.

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,01 zł/kg i była większa o 7% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 19,10 zł/kg względem 19,11 zł/kg tydzień wcześniej oraz 19,50 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było o 10% droższe, a PMP – o 21%.

Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 21,47 zł/kg, a zatem taniej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 3,5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 21,45 zł/kg i była niższa o 0,3% niż przed tygodniem oraz o 1% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 15%, a ser Gouda – o 7%.

Ceny artykułów mleczarskich w Unii Europejskiej

W Unii Europejskiej w przedostatnim tygodniu maja 2025 r. producenci za masło uzyskiwali 7,35 EUR/kg, czyli więcej o 0,2% niż w poprzednim tygodniu, ale nieco mniej o 0,2% niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 2,46 EUR/kg, tj. drożej o 0,5% niż przed tygodniem, ale na poziomie notowanym miesiąc wcześniej. Średnia unijna cena masła była 3,3 razy wyższa od ceny interwencyjnej, a cena OMP – o 45% od ceny interwencyjnej. Średnio w UE pełne mleko w proszku zbywano po 4,34 EUR/kg, tj. taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena masła w UE była wyższa o 21%, PMP – o 16%, a OMP – o 0,4%.


Tagi:
źródło: