| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.10.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.10.2020)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19–25.10.2020 r. masło w blokach zbywały po 15,93 zł/kg, czyli drożej o 4% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane, podobnie jak miesiąc wcześniej, sprzedawano po 17,59 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu do notowań sprzed roku wymienione rodzaje masła w obu przypadkach były tańsze o 2%.
 
Cena zbytu OMP wyniosła 9,37 zł/kg i była wyższa o 3% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,60 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg mniej niż w poprzednim notowaniu i o 0,08 zł/kg mniej niż miesiąc wcześniej. OMP było o 3% tańsze niż przed rokiem, a PMP – o 7%.
 
Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 14,00 zł/kg, tj. drożej o 1% niż przed tygodniem i o 4,5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 13,73 zł/kg i była niższa o 1% od notowanej w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 1% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski kosztował więcej o 5%, a ser Gouda – o 0,2%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która odbyła się 20 października 2020 r. indeks cen GDT, w porównaniu do poprzedniego notowania, zwiększył się o 0,4%. W czasie sesji sprzedano 34,6 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT za masło 20 października 2020 r. płacono 3 678 USD/t, a więc więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu (z 6.10.2020 r.) i o 12% niż przed miesiącem.
 
Ser Cheddar zbywano po 3 803 USD/t, czyli drożej o 3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 3,5% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 851 USD/t, tj. mniej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 037 USD/t i była o 0,1% niższa niż dwa tygodnie wcześniej, ale większa o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 4%, a ser Cheddar – o 5%, podczas gdy masło było tańsze o 10%, a PMP – o 3%.
 
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 23 października 2020 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 164 USD/t, a zatem mniejszej o 5% niż przed tygodniem. Jednocześnie cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była niższa o 4,5% niż miesiąc wcześniej i o 30% niż przed rokiem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 480 USD/t, czyli więcej o 0,4% niż w poprzednim notowaniu i o 7% niż 25 września br. Cena pełnego mleka w proszku, tak jak tydzień wcześniej, wyniosła 3 638 USD/t i była niższa o 3% niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku OMP było o 3% tańsze, a PMP – o 7%. Za ser Cheddar na rynku amerykańskim płacono 6 112 USD/t, a zatem więcej o 2% niż przed tygodniem i o 8,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku Cheddar był o 31% droższy.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!