| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (27.01-02.02.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 27 stycznia do 2 lutego 2014 roku w Polsce w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (27.01-02.02.2014)
W dniach 27.01–02.02.2014 r. zakłady objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za masło w blokach przeciętnie otrzymywały 16,30 zł/kg, czyli mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem.
 
Cena masła konfekcjonowanego średnio wyniosła 17,45 zł/kg i była o 1% mniejsza w porównaniu z notowaną w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku cena masła w blokach była większa o 26%, a masła konfekcjonowanego o 17%.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku średnio uzyskiwano 13,40 zł/kg, a za pełne mleko w proszku 15,60 zł/kg, w obu przypadkach o 0,4% drożej niż w poprzednim tygodniu. Ceny PMP i OMP były jednak o 0,07–0,08 zł/kg mniejsze niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku mleko w proszku było droższe o 25–28%.
 
W grudniu 2013 r. przeciętna cena skupu mleka według GUS wyniosła 153,93 zł/hl, tj. więcej o 2,6% niż w listopadzie i o 22,4% niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade od listopada minionego roku obserwowany jest nieprzerwany wzrost cen masła. W odniesieniu do cen sprzed dwóch tygodni masło podrożało o 2% i 4 lutego 2014 roku osiągnęło granicę 4.745 USD/t. Tym samym jego cena była o 12% większa niż przed miesiącem. Po spadku w końcu grudnia ub.r., w styczniu 2014 r. ceny proszku mlecznego minimalnie wzrosły.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku średnio uzyskiwano 4.746 USD/t, a za pełne mleko w proszku 5.005 USD/t, w obu przypadkach o 1% więcej niż przed dwoma tygodniami i przed miesiącem. Cena OMP była wyższa o 34% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, a cena PMP o 44%.
 
W UE ceny masła maleją, a ceny mleka w proszku wykazują tendencję do wzrostu. W portach Europy Zachodniej (baza FOB) w obrębie dwóch tygodni cena masła obniżyła się o 4,5% do 5.250 USD/t. Była ona również o 7% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 16% większa w porównaniu z analogicznym okresem zeszłego roku.
 
Odtłuszczone mleko w proszku w odniesieniu do poprzedniego notowania (17.01.2014 r.) podrożało o 1,4% do poziomu 4.613 USD/t. Cena pełnego mleka w proszku przeciętnie wynosiła 5.188 USD/t i była wyższa o 0,2% niż przed dwoma tygodniami. Mleko w proszku było droższe o 1–2% niż przed miesiącem oraz o 27–28% niż przed rokiem.
 
Na rynkach wewnętrznych monitorowanych krajów UE, czyli w Niemczech, Francji i Holandii w dniach 26–29.01.2014 r. za masło średnio płacono 3,76–4,00 EUR/kg, tj. o 2–4% mniej niż tydzień wcześniej. Przeciętne ceny odtłuszczonego mleka w proszku kształtowały się w zakresie 3,31–3,34 EUR/kg, a pełnego mleka w proszku 3,77–3,83 EUR/kg. W ciągu tygodnia w tych krajach mleko w proszku podrożało o około 1%. Zmianie nie uległa tylko cena PMP we Francji. W odniesieniu do notowań sprzed roku w monitorowanych krajach UE masło było droższe o 12–18%, a mleko w proszku o 23–28%.
 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!