Rynek produktów mleczarskich w Polsce (3.01.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 21 grudnia 2015 roku do 3 stycznia 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (3.01.2016)

Ceny masła

W dniach 21.12.2015 – 3.01.2016 r. w zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW krajowi producenci za masło w blokach otrzymywali 12,33 zł/kg, a więc mniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 0,3% niż przed miesiącem.
 
Za 1 kg masła konfekcjonowanego płacono 13,61 zł, czyli to więcej o 0,6% niż w trzecim tygodniu grudnia 2015 r., ale o 0,7% taniej niż na początku grudnia 2015 r. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena masła w blokach była o 2% wyższa, a masła konfekcjonowane o 4% niższa.
 
Ceny mleka w proszku

Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 7,33 zł/kg, tj. taniej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 9,72 zł/kg i była większa o 5% niż w trzecim tygodniu grudnia 2015 r. i o 3% niż przed miesiącem. Cena OMP była podobna do notowanej rok wcześniej, a cena PMP o 11% mniejsza.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na początku stycznia 2016 r. odnotowano ponowny wzrost cen masła i sera Cheddar. Jednocześnie znacząco zmalała cena PMP, podczas gdy cena OMP była w miarę stabilna. Na aukcji, która odbyła się 5 stycznia 2016 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 314 USD/t, a więc wyższej o 6% niż w poprzednim notowaniu (15.12.2015) i o 10% niż miesiąc wcześniej. Za ser Cheddar otrzymywano 2 964 USD/t, czyli więcej o 4% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż na początku grudnia 2015 r.

Za OMP płacono 1 890 USD/t w stosunku do 1 891 USD/t w połowie grudnia 2015 r. Cena PMP zmniejszyła się o 4% do 2 210 USD/t. Oba rodzaje mleka w proszku były o 2% tańsze niż na początku grudnia 2015 r. W porównaniu do notowań sprzed roku cena masła była mnejsza o 7%, sera Cheddar i PMP – o 4%, a OMP – o 21%.



Tagi:
źródło: