| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.01.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 25 do 31 stycznia 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.01.2016)
Ceny masła
 
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 25–31.01.2016 r. za masło w blokach krajowi producenci otrzymywali 11,75 zł/kg, czyli mniej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 5% niż w końcu 2015 r.
 
Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 13,36 zł/kg, tj. niższym o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż w końcu grudnia 2015 r. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o niecały 1%, a masło konfekcjonowane – o 3%.


Ceny mleka w proszku

Odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 7,18 zł/kg, a zatem o 1% drożej niż w  poprzednim tygodniu, ale o 2% taniej niż w końcu 2015 r. Krajowa cena OMP w przeliczeniu na euro była o 5,3% mniejsza od ceny interwencyjnej.
 
Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 9,10 zł/kg, tj. mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 6% niż w końcu 2015 r. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 5%, a PMP o 6%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade na początku lutego 2016 r. ceny monitorowanych produktów mleczarskich uległy dalszemu spadkowi. Na aukcji, która odbyła się 2 lutego 2016 r. cena masła ukształtowała się w granicy 2 905 USD/t, czyli niższej o 8% niż w poprzednim notowaniu (19.01.2016 r.) i o 12% niż miesiąc wcześniej.
 
Za ser Cheddar uzyskiwano 2 807 USD/t, a więc mniej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż na początku stycznia 2016 r. Za OMP płacono 1 792 USD/t, a zatem było ono tańsze o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Za PMP otrzymywano 1 952 USD/t, odpowiednio – o 11% i 12% mniej. W porównaniu do notowań sprzed roku cena masła była niższa o 23%, OMP – o 31%, a PMP – o 32%. Ser Cheddar był z kolei o 6,5% droższy.
 
Na giełdzie w Chicago w końcu stycznia 2016 r. zaobserwowano zwyżkę cen masła, podczas gdy ceny OMP uległy zmniejszeniu, a sera Cheddar pozostały niezmienne. 29 stycznia 2016 r. za masło uzyskiwano 4 894 USD/t, tj. więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W obrębie roku cena tego tłuszczu zwiększyła się o 27%.
 
Odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 1 621 USD/t, a więc taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP kosztowało mniej o 23%. Cena sera Cheddar, tak jak tydzień wcześniej, wynosiła 3 219 USD/t. Był to jednak poziom niższy o 3% niż przed miesiącem i o 5% niż w końcu stycznia 2015 r.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!