Skup i przetwórstwo mleka na rynku Unii Europejskiej w 2012 roku

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w 2012 roku do unijnych mleczarni trafiło łącznie 139,0 mln ton mleka, czyli około 135 mld litrów. Oznacza to jednoprocentowy wzrost w porównaniu z 2011 rokiem.

Skup i przetwórstwo mleka na rynku Unii Europejskiej w 2012 roku
W 2012 roku spadek skupu mleka zaobserwowano we:
  • Włoszech – spadek o 2,5% do 10,0 mln ton
  • Francji – spadek o 0,7% do 24,5 mln ton
  • Wielkiej Brytanii – spadek o 1,5% do 13,8 mln ton.
Z kolei dostawy surowca wzrosły w:
  • Polsce – wzrost o 6% do 9,8 mln ton
  • Niemczech – wzrost o ponad 1% do 29,7 mln ton
  • Holandii – wzrost o 0,2% do 11,7 mln ton.
Zdaniem ekspertów, produkcja artykułów mleczarskich w pierwszym półroczu 2013 roku będzie kształtowała się na poziomie zbliżonym do analogicznego okresu roku poprzedniego.
 
Podaż surowca jaka miała miejsce w 2012 roku przyczyniła się do wzrostu produkcji większości artykułów mleczarskich. Więcej wytworzono przede wszystkim:
  • mleka skoncentrowanego – wzrost o 12,5% do 1,137 mln ton
  • odtłuszczonego mleka w proszku – wzrost o ponad 5% do 1,103 mln ton
  • masła – wzrost o 2,5% do 1,936 mln ton.
Według specjalistów, ponad połowa, bo 522 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku została wyeksportowana poza rynek unijny, co oznacza wzrost o 1% r/r. Tendencję wzrostową zaobserwowano również w obrębie masła, którego wywóz poza granice krajów Wspólnoty zwiększył się o ponad 8% i wyniósł 101,7 mln ton.
 
Natomiast ze względu na spadek popytu na produkty mleczarskie nie należące do artykułów pierwszej potrzeby, zakłady przetwórcze zmniejszyły przetwórstwo surowca na ten cel. W 2012 roku obniżyła się przede wszystkim produkcja przetworów fermentowanych, np. jogurtów


Tagi:
źródło: