Spadek produkcji cukru w Tajlandii

W sezonie 2012/2013 produkcja cukru w Tajlandii będzie niższa niż początkowo zakładano i wyniesie 9,4 mln ton w stosunku do wcześniej prognozowanych 10 mln ton.

Spadek produkcji cukru w Tajlandii
Zdaniem ekspertów, zbiory trzciny cukrowej w omawianym czasie prawdopodobnie wyniosą 94,6 mln ton w porównaniu z poprzednimi szacunkami opiewającymi na 100 mln ton.
 
Niemniej jednak, handlowcy z Tajlandii przewidują, że w bieżącym sezonie zostanie wyprodukowane jeszcze mniej cukru, bo blisko 9,3-9,5 mln ton. Z tego też niemal 2,2-2,4 mln ton tego surowca trafi na rynek krajowy, a 7-7,2 mln ton zostanie skierowane na eksport.
 
W zeszłym roku poza tajskie granice zostało wywiezione około 6,7 mln ton cukru, a w tym roku mimo mniejszej produkcji może to być nawet 7,2 mln ton.
 


Tagi:
źródło: