| Autor: redakcja1

Spadek produkcji oleju rzepakowego

W listopadzie 2018 r. duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego, tj. zatrudniające 50 i więcej osób, wyprodukowały 106 tys. t surowego oleju rzepakowego, czyli o 3,5% mniej niż w poprzednim miesiącu, ale o 11,2% więcej niż w tym samym miesiącu 2017 r.

Spadek produkcji oleju rzepakowego
Od stycznia do listopada 2018 r. produkcja surowego oleju rzepakowego wyniosła 1045,7 tys. t i była o 5,2% wyższa niż w porównywalnym okresie 2017 r., z tego rafinowano 703,9 tys. t, a więc o 5,8% mniej niż przed rokiem. Zwiększyła się produkcja oleju rzepakowego rafinowanego na cele jadalne o 18,4% do 503,1 tys. t, przy obniżce na cele techniczne o 37,7% do 200,7 tys. t. Produkcja margaryn wyniosła 296,9 tys. t i była o 4,8% niższa w skali roku.
 
W listopadzie 2018 r. wysyłka i przywóz nasion i śrut oleistych była większa niż w poprzednim miesiącu, przy niższym eksporcie i imporcie olejów roślinnych i margaryn.
 
Od stycznia do listopada wywieziono mniej o 35% do 307,9 tys. t nasion oleistych, w tym o 43% do 205,0 tys. t rzepaku, o 35% do 109,3 tys. t olejów roślinnych, w tym o 49% do 68,5 tys. t oleju rzepakowego, 610,9 tys. t śrut oleistych, w tym więcej o 4% do 568,7 tys. t śruty rzepakowej i o 15% do 137,5 tys. t margaryn.
 
W omawianym czasie zaimportowano mniej o 1% do 2637,9 tys. t śrut oleistych, więcej o 3% do 708, tys. t olejów roślinnych, w tym 151,8 tys. t oleju rzepakowego, więcej o 33% do 1071,4 tys. t nasion oleistych, w tym o 66% do 700,6 tys. t rzepaku oraz mniej o 2% do 91 tys. t margaryn.
 
W grudniu 2018 r. na rynku tłuszczów nastąpiły dalsze obniżki cen detalicznych i ich bezwzględny poziom był mniejszy niż przed rokiem. W 2018 r., przy zwyżce cen całej żywności w sumie z napojami bezalkoholowymi o 2,6% w ujęciu roku, ceny tłuszczów zwierzęcych wzrosły o 12%, a tłuszczów roślinnych o 0,6%. W porównywanych latach ceny masła były wyższe o 12,8%, a tłuszczów zwierzęcych surowych i topionych, tj. słoniny i smalcu o 2,7%. 
 
Tłuszcze zwierzęce podrożały wobec tłuszczów roślinnych, dla których zwyżki cen były dużo mniejsze, ale z wyjątkiem oliwy z oliwek. Margaryny zyskały 0,8%, oleje roślinne 0,1%, a oliwa z oliwek 3,3%. Wzrosty cen wszystkich rodzajów tłuszczów zwierzęcych były wyższe, a tłuszczów roślinnych bez oliwy z oliwek niższe niż stopa inflacji dla ogółu towarów i usług konsumpcyjnych, która w 2018 r. wyniosła 1,6%.


Tagi:
źródło: