Struktura towarowa eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski

W strukturze towarowej wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowały żywiec, mięso i jego przetwory.

Struktura towarowa eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski
W czasie jedenastu miesięcy 2020 r. przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej tej grupy towarowej były o 3,5% mniejsze niż rok wcześniej i wyniosły 5,8 mld EUR, stanowiąc 19% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
 
W okresie styczeń–listopad 2020 r. drugą pod kątem wartości pozycję z 14% udziałem w wywozie produktów rolno-spożywczych z Polski zajmowało ziarno zbóż i przetwory, których sprzedaż, w porównaniu z tym samym okresem 2019 r., zwiększyła się o 26% do 4,4 mld EUR.
 
Wzrost wartości wysyłki zaobserwowano również w przypadku tytoniu i wyrobów tytoniowych – o 17% do 4 mld EUR, cukru i wyrobów cukierniczych – o 6% do 2,3 mld EUR oraz ryb i przetworów – o 4% do 2,1 mld EUR. Większa była także wartość wywozu m.in.: owoców wraz z przetworami – o 3% do 1,3 mld EUR oraz kawy, herbaty i kakao – o 6% do 0,8 mld EUR. Wartość wywozu produktów mlecznych, podobnie jak w porównywalnym okresie 2019 r., wyniosła 2,1 mld EUR.


Tagi:
źródło: