| Autor: redakcja1

Ceny żywności na świecie najniższe od prawie siedmiu lat. Rok 2016 powinien przynieść tylko nieznaczne wzrosty

W styczniu ceny żywności i napojów bezalkoholowych były większe od tych z początku 2015 roku o 0,1 proc., podczas gdy wskaźnik cen wszystkich towarów i usług zmalał o 0,7 proc. w skali roku, czyli mocniej niż w grudniu. Nie należy się jednak spodziewać wyraźnego odbicia cen żywności, która na całym świecie jest najtańsza od prawie siedmiu lat. Dopiero czwarty kwartał przyniesie wzrost cen mleka i mięsa.

Ceny żywności na świecie najniższe od prawie siedmiu lat. Rok 2016 powinien przynieść tylko nieznaczne wzrosty

Ceny żywności na świecie

– Patrząc na globalne tendencje na rynku żywności, jak również na czynniki krajowe, oczekujemy, że inflacja cen żywności w I poł. roku będzie kształtowała się nieznacznie powyżej zera – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Jakub Olipra, ekonomista banku Crédit Agricole. –  W IV kwartale nastąpi znaczący wzrost dynamiki, do ok. 1,5 proc. pod koniec roku. Niemniej jednak ceny żywności pozostaną niskie.

Największym czynnikiem oddziałującym na przyspieszenie inflacji będzie zdaniem ekonomisty ożywienie na rynku mleka, które podbije jego ceny oraz zwyżka cen mięsa drobiowego i wołowego. W mniejszym stopniu podrożeje wieprzowina. Ale to wszystko dopiero w ostatnim kwartale roku. Poza tym do dynamiki dołoży się tzw. niska baza, czyli to, że aktualne ceny porównywane będą z ich niskim poziomem z minionego roku. W obrębie dwunastu miesięcy 2015 roku ceny żywności obniżyły się o 1,8 proc., wskaźnik ogólny – o połowę mniej.

Ceny w dół ciągnąć mogą w tym roku owoce i warzywa. Rok temu były drogie z uwagi na suszę.

– W miesiącach letnich, w zależności od tego, jak będą kształtowały się zbiory owoców i warzyw, oczekujemy spadku cen w skali roku z uwagi na efekt wysokiej bazy z 2015 roku – prognozuje Olipra. – W ubiegłym roku mieliśmy do czynienia z suszą rolniczą na znacznym terenie kraju, co doprowadziło do znacznych podwyżek cen, zwłaszcza warzyw kapustnych i korzeniowych. Zakładając, że tegoroczne zbiory ukształtują się na średnim poziomie dla poprzednich lat, czyli wyższym niż w 2015 roku, to będzie to czynnik oddziałujący w kierunku spadku ich cen w ujęciu rocznym, czyli obniżenia inflacji żywności w Polsce.


Czytaj dalej na następnej stronie...

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!