Światowy indeks cen mięsa wzrasta

Jak podaje FAO we wrześniu 2013 roku najszybciej na rynkach światowych wzrastały ceny drobiu – zauważa Bank BGŻ.

Światowy indeks cen mięsa wzrasta
Jak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), we wrześniu 2013 roku światowy indeks cen mięsa osiągnął poziom 175,7 punktów, czyli przeciętne ceny mięsa na świecie wyrażone za pomocą indeksu były o 75,7% większe niż średnio w latach 2002-2004.
 
Niemniej jednak od sierpnia tego roku światowy indeks cen mięsa zwiększył się o 0,9%, a to przede wszystkim ze względu na wzrost cen drobiu. W tym czasie za drób płacono przeciętnie 2,8% więcej niż miesiąc wcześniej. Był to znacznie większa zwyżka cen, niż obserwowane w omawianym okresie zmiany cen dla bydła oraz owiec.
 
Ceny wieprzowiny pozostały na tym samym poziomie. Szacuje się, że obserwowany wzrost cen drobiu był spowodowany głównie przez czynniki popytowe oraz zmiany kursów walutowych. Natomiast w przypadku cen wołowiny rosnący popyt w Azji, w tym Japonii, znalazł odzwierciedlenie we wzroście cen na tych rynkach.


Tagi:
źródło: