Prognozy dla rynku cukru w sezonie 2014/2015

Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) przewiduje, że w sezonie 2014/2015 produkcja cukru zwiększy się o 0,6% do 183,8 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Prognozy dla rynku cukru w sezonie 2014/2015

Produkcja cukru

Nadwyżka produkcyjna wyniesie więc 1,4 mln ton, a zatem to mniej o prawie 66% w obrębie roku. Za sprawą wyższej dynamiki wzrostu zużycia niż produkcji udział zapasów w konsumpcji zmalał z 43,6 do 42,3%. Niemniej jednak to dalej bardzo wysoki poziom, który jest skutkiem większej produkcji niż zużycia w ostatnich 4 latach.
 
Według ISO wysokie zapasy będą wywierać presję na ceny, hamując potencjalne zwyżki. Zbiory buraków cukrowych w UE mają być lepsze niż początkowo sądzono, spadające ceny w Chinach sugerują natomiast mniejszy popyt importowy z tego kraju. Wpływ suszy w Brazylii wydaje się z kolei trudny do jednoznacznej oceny i może mieć bardziej długoterminowy wpływ, niż być odczuwalnym od razu.


Tagi:
źródło: