Produkcja cukru w UE zbliży się do poziomu 20 mln ton

Komisja Europejska zaktualizowała unijny bilans cukru. W sezonie 2014/2015 produkcja cukru wzrośnie dynamicznie, a więc o 17% do 19,884 mln ton, w tym 559,9 tys. ton z tytułu przeniesienia z poprzedniego sezonu z czego 40,6 tys. ton zostanie przeniesionych na kolejny – podaje FAPA/FAMMU.

Produkcja cukru w UE zbliży się do poziomu 20 mln ton

Produkcja cukru w UE

Kwota produkcyjna w wysokości 13,53 mln ton będzie przekroczona aż o 6,377 mln ton. W ujęciu rocznym oznacza to wzrost aż o 83%. Największe nadwyżki będą udziałem Francji – 1,78 mln ton i Niemiec – 1,7 mln ton.

KE ocenia, że produkcja w Polsce zwiększyła się do 2,032 mln ton, w tym 47,7 tys. ton przeniesienia z poprzedniego sezonu, a nadwyżka produkcyjna wyniesie 627,1 tys. ton. Wysoka nadprodukcja będzie również udziałem Wielkiej Brytanii - 463 tys. ton, Holandii - 309 tys. ton, Czech - 233 tys. ton i Belgii - 206 tys. ton.

 

W sezonie 2014/2015 najwięcej cukru spośród unijnych krajów wytworzy Francja – 4,701 mln ton, za nią znajdują się Niemcy z produkcją 4,679 mln ton. Na trzecim miejscu znajduje się Polska. Produkcja w Wielkiej Brytanii zbliży się do 1,52 mln ton, w Holandii wyniesie 1,114 mln ton, a w Belgii 882 tys. ton. W tych 6 krajach produkuje się niemal 75% unijnego cukru, przy czym 47% jest wytwarzane we Francji i Niemczech, a udział Polski to 12%.

Średni plon technologiczny wyniósł 12,1 /tha

Średni plon technologiczny cukru oszacowany został na 12,1 t/ha w stosunku do 11,1 t/ha w sezonie 2013/2014. Powyżej tej przeciętnej większa produkcja cukru w przeliczeniu na hektar upraw buraków cukrowych występuje na ogół w krajach Europy Zachodniej, najwyższa jest udziałem Hiszpanii - 15,2 t/ha, Holandii - 14,5 t/ha, Wielkiej Brytanii - 13,9 t/ha, Francji i Belgii - po 13,7 t/ha, Danii - 13,4 t/ha i Niemiec - 13,1 t/ha. W Polsce wydajność z hektara upraw jest sporo mniejsza od unijnej średniej i wynosi 10,7 t/ha, co oznacza wzrost o 1,1 t/ha.

 

Mimo bardzo wysokiej nadprodukcji cukru KE nie zdecydowała się w sezonie 2014/2015 na uruchomienie mechanizmu przekwalifikowania. Jak podają analitycy FAMMU/FAPA taki ruch wydaje się jednak mało prawdopodobny w obliczu silnie malejących cen cukru w UE, gdyż większa podaż cukru na rynku wspólnotowym pogłębiłaby przeceny.



Tagi:
źródło: