| Autor: redakcja1

Rabobank podnosi prognozę deficytu cukru

Rabobank skorygował w górę swoją prognozę deficytu na światowym rynku cukru w sezonie 2015/2016 z 4,7 do 6,8 mln ton. Jak zauważa FAPA/FAMMU, głównym powodem rewizji założeń globalnego bilansu cukru są gorsze, niż wcześniej zakładano, wyniki produkcyjne w Tajlandii i Indiach.

Rabobank podnosi prognozę deficytu cukru

Deficyt cukru

Również niemiecka firma analityczna F.O. Licht podniosła swoją prognozę deficytu w sezonie 2015/2016 z 6,5 do 7,2 mln ton. Tu czynnikiem decydującym o weryfikacji były gorsze od oczekiwanych wyniki w kampanii cukrowniczej w Chinach. Firma pozostawiła bez zmian przewidywania deficytu cukru dla sezonu 2016/2017, która wynosi 1,5 mln ton. W sezonie 2014/2015 nadwyżka produkcyjna wyniosła milion ton.
 
Inne firmy analityczne prognozują, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana dziewięciu szacunków deficytu wynosi 5,6 mln ton. Z kolei w sezonie 2014/2015 aktualna produkcja ma być większa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wynosi 3,6 mln ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!