| Autor: redakcja11

Wysoka realizacja kontraktu październikowego na cukier surowy

Na nowojorskiej giełdzie towarowej kontrakt terminowy na cukier surowy z dostawą na październik 2016 roku został zrealizowany na 777 498 ton (15265 lotów) – podaje FAMMU/FAPA.

Wysoka realizacja kontraktu październikowego na cukier surowy

Cukier ma pochodzić z Brazylii i Argentyny. Prawie całość wolumenu kupił Bunge Ltd., przy czym dostawcą blisko połowy cukru miał być singapurski Wilmar International Ltd. Co więcej, jest to dość zaskakująca informacja, bo przez ostatnie półtora roku Wilmar realizował praktycznie każdy kontrakt w Nowym Jorku. Realizacja kontraktu jest mniejsza niż w zeszłym roku, ale wyższa niż w lipcowym z tego roku. W ostatnich dniach premia cukru białego zmniejszyła się do około 80 USD/t, co może pokazywać rosnący popyt z krajów zajmujących się rafinacją. Ponadto niskia realizacja dwóch ostatnich kontraktów na cukier biały w Londynie też zdaje się przemawiać za takim scenariuszem.

 

Pierwszy tydzień października przyniósł dość wyraźną zmienność notowań, aczkolwiek ceny ciągle utrzymywały się na granicy najwyższej od czterech lat. Przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały stracił 1,2%, zniżkując do 604,5 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 0,1% do 524,9 USD/t. Natomiast biorąc pod uwagę zmianę kontraktu, odnotowano 2,3% podwyżkę. Podobnie zachowywały się też dwa kolejne, najbliższe kontrakty dla białego - nieco traciły, a dla surowego - zyskiwały minimalnie. W porównaniu do ubiegłego miesiąca cukier biały podrożał o 12,3%, a surowy o 17,9%. Z kolei w relacji rocznej za cukier trzeba było zapłacić więcej: za biały o 55,5%, a za surowy o 70,3%.

 

Aktualnie na notowania cukru wpływ mają przede wszystkim prognozy światowego deficytu cukru w sezonach 2015/16 i następnym, a także sytuacja w Brazylii, gdzie kampania cukrownicza jest słabsza, niż oczekiwano. W ostatnim tygodniu o kształcie notowań decydowała też istotnie sytuacja techniczna rynku i zaangażowanie inwestorów krótkoterminowych. 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!