| Autor: redakcja1

Green Pool: nadwyżka produkcyjna cukru w sezonie 2014/2015 wyniesie 1,7 mln ton

Firma analityczna Green Pool podniosła swój szacunek nadwyżki produkcyjnej na globalnym rynku cukru w sezonie 2014/2015.

Green Pool: nadwyżka produkcyjna cukru w sezonie 2014/2015 wyniesie 1,7 mln ton

Produkcja cukru na świecie

Jak podała FAPA/FAMMU, światowa produkcja została oszacowana na 181,56 mln ton, więcej o 1,22 mln ton w stosunku do oceny z listopada 2014 roku. Zużycie cukru na świecie zostało z kolei minimalnie obniżone do 178,58 mln ton. W związku z tym nadwyżka wyniesie 1,7 mln ton. Wcześniejsza prognoza zakładała ją w wysokości 0,36 mln ton. W ujęciu rocznym zmaleje ona o 66% z poprzednich 4,9 mln ton.

 

Styczniowa prognoza Green Pool nieco zaskakuje, w szczególności gdy inne ośrodki analityczne obniżają ostatnio swoje prognozy nadwyżki lub przewidują deficyt. Green Pool podał jedynie, że aktualnie można się spodziewać minimalnie większej produkcji cukru w wielu krajach, w tym przede wszystkim w Tajlandii, USA i Meksyku.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!