Wzrost cen PMP i spadek cen OMP

Dnia 5 kwietnia 2016 roku na otwartej po raz 161 aukcji internetowej platformy handlowej Global-DairyTrade (GDT), po zaobserwowanej przed trzema tygodniami zniżce ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, notowania nieco się ustabilizowały. Nastąpiły spadki cen masła, maślanki w proszku i odtłuszczonego mleka w proszku, które zrekompensowały wzrost cen bezwodnego tłuszczu mlecznego, sera cheddar, laktozy, kazeiny i pełnotłustego mleka w proszku - podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost cen PMP i spadek cen OMP

Ceny przetworów mleczarskich

Najbardziej dynamicznie zwiększyły się notowania cheddara i kazeiny. Z kolei najbardziej zmalały ceny maślanki w proszku. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była mniejsza zaledwie o 0,1% niż przed trzema tygodniami i wyniosła 2,188 tys. USD/t. Poza tym była o 56,6% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu.
 
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 0,6% taniej niż na poprzednim przetargu, tj. 1,72 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na sierpień płacono o 4,3% więcej niż przed trzema tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego uzyskiwano o 81 USD więcej niż przed miesiącem.
 
W tym samym czasie przeciętne ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 2,1% większą w odniesieniu do poprzedniej aukcji, 2,01 tys. USD/t, a za kontrakty maj 2016 roku płacono nawet o 5,4% więcej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było więc nadal sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta zwiększyła się do 292 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta zaobserwowano dynamiczną 14% zwyżkę cen sera cheddar do 2,78 tys. USD/t.
 
Z najnowszych danych finansowych Fonterry wynika, że pomimo trudnych warunków na rynku mleka, największa spółdzielnia mleczarska na świecie w pierwszej połowie sezonu 2015/2016 podwoiła zysk netto. Zysk po opodatkowaniu wyniósł 409 mln NZD- 238 mln EUR w stosunku do 183 mln NZD przed rokiem.
 
Brak równowagi pomiędzy podażą i popytem na globalnym rynku mleka spowodował zmniejszenie się cen do wartości nieakceptowalnych dla gospodarstw mlecznych. Jednak zdaniem przewodniczącego Fonterry, jeszcze w tym roku ceny powinny wzrosnąć. Prognoza ceny płaconej producentom za kilogram suchej masy mlecznej w tym sezonie to 3,90 NZD - 2,39 EUR względem poprzedniej ceny 4,15 NZD.
 
Spadek cen spowodował, że wielu spośród ponad 10 tys. rolników - spółdzielców stara się produkować więcej mleka niż wcześniej. W związku z tym, Fonterra przyjęła o 8% więcej mleka niż przed rokiem.
 
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 19 kwietnia 2016 r.



Tagi:
źródło: