UE: Wzrósł import żywności z USA i Turcji

W okresie od lutego 2015 r. do końca stycznia 2016 r. unijny import artykułów rolno-spożywczych osiągnął w ujęciu wartościowym 113 mld EUR, co oznaczało 8,4% zwyżkę w porównaniu z tym samym okresem sezon wcześniej - podaje FAMMU/FAPA.

UE: Wzrósł import żywności z USA i Turcji

Import żywności do UE

W omawianym przedziale czasowym w największym stopniu wzrosła wartość zakupów tej grupy artykułów od takich dostawców jak: USA o 16% do 1,6 mld EUR, Turcja o 19% do 791 mln EUR, Argentyna o 10% 540 mln EUR, Chiny o 11% do 503 mln EUR, Tunezja o 135% do 453 mln EUR, Wietnam o 16% do 312 mln EUR, Ukraina o 8% do 291 mln EUR, Kolumbia oraz Peru. Natomiast największe zniżki importu zaobserwowano w przypadku takich krajów jak: Kanada o 9% do 217 mln EUR oraz Indonezja o 5% do 214 mln EUR. W ujęciu ilościowym przywóz pozostał na prawie niezmienionym poziomie w stosunku do tego samego okresu rok wcześniej.
 
Analizując strukturę towarową przywozu rolno-spożywczego zmniejszenie się zakupów wystąpiło w przypadku oleju palmowego o 8% - 452 mln EUR, nasion soi o 8% - 436 mln EUR, śrut oleistych o 4% - 341 mln EUR oraz zbóż innych niż pszenicy, ryżu i cukru.
 
Z kolei zwyżkę zakupów odnotowano względem kawy i herbaty o 10% - 727 mln EUR oraz oleistych bez soi o 10% - 727 mln EUR, pszenicy i ryżu.



Tagi:
źródło: