Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




We wrześniu indeks cen przetworów mlecznych wzrósł o 5%

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W minionym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 156,3 punktu i po raz...

W minionym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 156,3 punktu i po raz pierwszy od marca 2014 roku odnotował zwyżkę w obrębie miesiąca. Indeks ten był o 18,9% mniejszy niż w porównywalnym czasie 2014 roku, kiedy to wynosił 192,7 punktu, ale był o 0,76% większy niż w sierpniu 2015 r. - wskazuje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Wzrost ten przerwał trwający od siedemnastu miesięcy trend spadkowy, ostatnio tak długa tendencja zaobserwowania została pod koniec lat ‘90. Większy indeks związany jest głównie z umocnieniem notowań indeksów przetworów mlecznych i cukru, w czasie gdy ceny pozostałych artykułów objętych indeksem były we wrześniu stabilne, lub minimalnie mniejsze.

Indeks cen przetworów mlecznych

 

Indeks cen przetworów mlecznych FAO we wrześniu osiągnął wynik o niemal 5% większy w porównaniu do jego poziomu z sierpnia i wynosił 142,3 punktu, co jest pierwszym wzrostem po pięciu miesiącach zniżek notowanych po marcowej zwyżce związanej z końcem ostatniego sezonu kwotowego w UE. Najbardziej dynamicznie zwiększyły się ceny mleka w proszku, pełnotłustego i odtłuszczonego. Związane to było przede wszystkim z większymi cenami w Nowej Zelandii w wyniku ograniczenia produkcji w tym regionie.

 

Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w dziewiątym miesiącu 2015 roku w granicy o 24,3% niższej niż w porównywalnym czasie 2014 r. Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 9 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 163,08 punktu i była o 31,83% mniejsza niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Indeks cen cukru wzrósł o 3,2%

3,2% wzrost cen cukru, jest w dużej mierze wynikiem zmian warunków pogodowych na skutek anomalii El Niño. W Brazylii, będącej największym globalnym producentem cukru, nadmierne opady w głównym regionie produkcji wpłynęły na znaczne zmniejszenie zbiorów trzciny cukrowej, podczas gdy w Indiach, które są drugim światowym producentem, mniejsze niż średnio opady monsunowe wpłynęły negatywnie na wydajność trzciny cukrowej. Poza tym oficjalne raporty z Tajlandii wskazują na niższe zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2015/2016, w wyniku przedłużającej się suszy. Biorąc pod uwagę aktualne szacunki produkcji dla Brazylii, Indii i Tajlandii, prognozowany deficyt produkcji w skali globalnej w sezonie 2015/2016 może być wyższy niż początkowo myślano.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl