Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
MINIKOPARKA SERIA 200
2012-01-05 -
Siatki ocynkowane heksagonalne w powłoce PCV
2013-02-26 -
Kosiarka spalinowa Faworyt GYK51N173
2014-05-12 -
Opryskiwacze sadownicze TACNOMA
2014-04-05
Wzrost wartości eksportu polskich przetworów mleczarskich
W okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku Polska poza swoje granice najwięcej wysłała serów, które stanowiły niemal 34 procent całej wartości wysyłki.

W tym czasie wyeksportowanych zostało blisko 70,6 tysiąca ton tych wyrobów mleczarskich, co daje ilościowy spadek o 4,7 procenta, ale w ujęciu wartościowym odnotowano 10 procentowa zwyżkę, która wyniosła 227 mln euro.
Głównym produktem były sery dojrzewające, których wartość osiągnęła poziom 114 mln euro i 30 tysięcy ton, czyli stanowiły 43 procent wszystkich serów. Niemniej jednak jest to o 7 procent mniejszy kontyngent wysyłkowy, chociaż jego wartość zwiększyła się o 11 procent w stosunku do tego samego czasu rok wcześniej.
Natomiast serów przetworzonych, którego dominującym produktem były sery topione, wyeksportowano o 7 procent mniej, czyli 17,4 tysiąca ton o wartości wyższej o 4 procent, czyli do 52,8 mln euro.
W tym samym czasie kontyngent serów świeżych i twarogów nie uległ zmianie, ale za to jego wartość wzrosła o 13 procent uzyskując tym samym wynik 55,7 mln euro.
