Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Ładowarka teleskopowa JCB 550-80 AGRI
2020-05-22 -
Ciągnik LAMBORGHINI R.3 EVO 85 – 100
2011-06-29
Zbilansowany sezon 2015/2016 na światowym rynku cukru
Australijskie biuro ds. rolnictwa, gospodarki i nauki (ABARES) prognozuje, że globalna produkcja cukru w sezonie 2015/2016 zwiększy się w relacji rocznej o 0,5% do 184 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.
Rynek cukru
Z kolei światowe zużycie wzrośnie o 0,7% do 184 mln ton. Tym samym rynek będzie zbilansowany. Zapasy końcowe pozostaną niezmienne i będą na poziomie 78,4 mln ton, co stanowi niemal 43% globalnego zużycia, tj. minimalny spadek w ujęciu rocznym.
Światowy eksport cukru został oceniony na 60,7 mln ton, czyli o 4% w skali roku. Poza tym, ABARES oczekuje, że w sezonie 2015/2016 przeciętne ceny cukru surowego zmaleją o 2% do 346 USD/t.
W sezonie 2014/2015 globalna produkcja tego surowca wyniosła 183 mln ton - zwyżka o 0,2%, a zużycie 182,7 mln ton – wzrost 2,1%, co dało 0,3 mln ton nadwyżki produkcyjnej – spadek o 92%.