Zbilansowany sezon 2015/2016 na światowym rynku cukru

Australijskie biuro ds. rolnictwa, gospodarki i nauki (ABARES) prognozuje, że globalna produkcja cukru w sezonie 2015/2016 zwiększy się w relacji rocznej o 0,5% do 184 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Zbilansowany sezon 2015/2016 na światowym rynku cukru

Rynek cukru

Z kolei światowe zużycie wzrośnie o 0,7% do 184 mln ton. Tym samym rynek będzie zbilansowany. Zapasy końcowe pozostaną niezmienne i będą na poziomie 78,4 mln ton, co stanowi niemal 43% globalnego zużycia, tj. minimalny spadek w ujęciu rocznym.

 

Światowy eksport cukru został oceniony na 60,7 mln ton, czyli o 4% w skali roku. Poza tym, ABARES oczekuje, że w sezonie 2015/2016 przeciętne ceny cukru surowego zmaleją o 2% do 346 USD/t.

W sezonie 2014/2015 globalna produkcja tego surowca wyniosła 183 mln ton - zwyżka o 0,2%, a zużycie 182,7 mln ton – wzrost 2,1%, co dało 0,3 mln ton nadwyżki produkcyjnej – spadek o 92%.



Tagi:
źródło: