| Autor: redakcja1

Jakość handlowa przypraw w 2022 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała jakość handlową przypraw jednoskładnikowych, mieszanek przypraw (np. typu zioła prowansalskie) i przypraw do konkretnych potraw (np. do grilla, do mięsa, do sałatek) z uwzględnieniem produktów paczkowanych oraz sprzedawanych luzem (na wagę).

Jakość handlowa przypraw w 2022 r.
Kontrolą objęto 108 podmiotów, w tym 67 sklepów i 41 producentów. 

Cechy organoleptyczne

Oceną organoleptyczną objęto 8 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości w danym zakresie.

Badania laboratoryjne

Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 173 partiach, z czego 13 zakwestionowano (7,5%). Stwierdzono zaniżoną masę oraz nie potwierdzono tożsamości gatunkowej majeranku i oregano (wykryto obecność obcych części roślin – głównie oliwki europejskiej).

Znakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 306 partii, z czego w 101 stwierdzono nieprawidłowości (33,0%). Dotyczyły one m.in.: 
  • Braku uwzględnienia w nazwie zastosowanego procesu suszenia.
  • Podania dużą czcionką nazwy „oregano” (pod nią mniejszą czcionką określenia „mieszanka”) i jego wizerunku dla mieszanki przypraw zawierającej 15% oregano.
  • Sugerowania szczególnych właściwości przez stosowanie deklaracji „bez substancji konserwujących”, „100% naturalnie z natury”, „produkt naturalny”.
  • Wskazania niezgodnego z prawdą kraju pochodzenia.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji m.in. o ilości nominalnej, dacie minimalnej trwałości (w tym stwierdzono produkty przeterminowane) i warunkach przechowywania.
  • Braku obowiązkowych informacji dla przypraw oferowanych do sprzedaży luzem.
 


Tagi:
źródło: