Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Komisja ujawnia plany zmian w sektorze produkcji ekologicznej

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Dnia 24 marca 2014 roku Komisja Europejska przedstawiła szczegóły planu zmian reguł...

Dnia 24 marca 2014 roku Komisja Europejska przedstawiła szczegóły planu zmian reguł funkcjonowania sektora ekologicznego, w tym zasad importu z krajów trzecich w celu zapobiegania fałszerstwom oraz zmianę norm prowadzących do poprawy standardów poprzez nowelizację bieżących regulacji (rozp. no. 834/2007) – informuje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Komisarz Ciolos dąży też do poprawy konkurencyjności sektora oraz jego wiarygodności, co w ostatnich latach zostało zakłócone powtarzającymi się aferami, które nadwyrężyły zaufanie konsumentów. Sektor ekologiczny zwiększał się systematycznie o blisko 500 tys. ha rocznie do 1,8 mln ha w Hiszpanii, we Włoszech do 1,1 mln ha, w Niemczech do 1 mln ha, we Francji do 0,97 mln ha oraz Wielkiej Brytanii do 0,65 mln ha.
 
Część obszarów wcześniej odłogowanych przekształcone zostanie w ekologiczne. Pasze, które będą stosowane w eko produkcji mają być docelowo w 100% ekologiczne. Żywność ta powinna być oznakowana jako ekologiczna pod warunkiem, że przynajmniej 95% jej zawartości ma pochodzenie ekologiczne, podczas gdy nadal mogłoby być stosowane narodowe i prywatne logo obok „zielonego liścia”.
 
W latach 2002-2012 konsumpcja eko żywności zwiększyła się o 400%, a produkcja jedynie o 200%. Komisja zamierza zachęcić więcej małych producentów posiadających do 5 ha do zaangażowania w produkcję ekologiczną za pomocą wprowadzenia grupowych certyfikacji, które aktualnie są stosowane w krajach trzecich, w celu zmniejszenia kosztów certyfikowania oraz kontroli związanych z przełamywania barier biurokratycznych. Poza tym, nowe przepisy przewidują obostrzenia ilości określonych substancji w eko produktach.
 
Natomiast Komitet Naukowy będzie określać i badać progi środków ochrony roślin, nawozów, składników mineralnych czy żywieniowych, dodatków do pasz i żywności, a także czystości produkcji czy zgodności z wymaganiami produkcji ekologicznej. Niestety Organizacja IFOAM reprezentująca producentów ekologicznych skrytykowała plany wprowadzenia progów dla pozostałości zawartości pestycydów w ekologicznie żywności skierowanej dla niemowląt, co niesprawiedliwie dotknęłoby producentów ekologicznych.
 
W zakresie zaostrzenia kontroli Komisja proponuje, aby w nowym systemie kontroli obniżyć obciążenia dla producentów, tak by ci o małym profilu ryzyka byli kontrolowani nie częściej niż raz w roku. Przedsiębiorcy o większym profilu ryzyka mają podlegać wyrywkowym kontrolom. W związku z tym, planuje się wprowadzenie bardziej racjonalnej kontroli łańcucha żywnościowego od produkcji, poprzez przerób i dystrybucję, przy czym każdy podmiot ma być kontrolowany przynajmniej raz na 5 lat.
 
Z kolei w odniesieniu do importu z państw trzecich, Komisja ma nadzieję zrównoważenie systemu zgodności z unijnymi standardami. Dlatego też DG Agri zamierza wycofać się z obecnego systemu zgodności z 60 różnymi standardami do jednego zgodnego z Unijnym.
 
Aktualnie trwają rozmowy na ten temat z 11 krajami. Komisja przewiduje nowe wymogi dla eksporterów, aby uniknąć fałszerstw poprzez wprowadzenie certyfikatów eksportowych, możliwe, że w formacie elektronicznym. Jednakże kwestie te będą nadal dyskutowane w trakcie Greckiej i Włoskiej „prezydencji”.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl