Zakończono konsultacje obywatelskie w sprawie sektora ekologicznego

Podczas spotkania Grupy Doradczej ds. Rolnictwa Ekologicznego w dniu 11 kwietnia 2013 roku w Brukseli Komisarz ds. rolnictwa Dacian Ciolos wypowiadał się na temat przeglądu europejskiej polityki dotyczącej produkcji ekologicznej – podaje FAMMU/FAPA.

Zakończono konsultacje obywatelskie w sprawie sektora ekologicznego
 
W dniu 10 kwietnia br. zakończyły się bowiem publiczne (internetowe) konsultacje opinii obywateli Unii dotyczące sektora ekologicznego. W ciągu 3 miesięcy zebrano 45 tys. odpowiedzi z czego 96% pochodziło bezpośrednio od obywateli. Resztę opinii dostarczyły stowarzyszenia, lokalne władze oraz firmy. Teraz uwagi posłużą do analizy oczekiwanych zmian w sektorze, a propozycja legislacyjna spodziewana jest w Komisji pod koniec 2013 roku.
 
Wstępne oceny wskazują na wyraźny wzrost zainteresowania produktami ekologicznymi obywateli, którzy w coraz większym stopniu szukają naturalnych, lokalnych oraz sezonowych produktów. Z zebranych danych wynika, że główną motywacją eko konsumentów jest chęć wsparcia sektora w celu ochrony środowiska.
 
Unia powinna zachęcać do produkcji ekologicznej, ale producenci nie powinni ulegać pokusie obniżenia standardów. Jak ocenia Ciolos „standardy są wysokie, ale nie mogą stać się ofiarą własnego sukcesu”.
 
Rolnictwo ekologiczne w Unii obejmuje 5% areału i obszar ten podwoił się w ciągu ostatnich 10 lat. W tym samym czasie globalny rynek ekologiczny wzrósł czterokrotnie, a jego wartość szacuje się na 44,6 mld Euro.

Komisja Europejska powołuje się na badania Eurobarometru, z których wynika, że blisko 50% europejskich konsumentów jest zdezorientowanych docierającymi do nich informacjami, dotyczącymi produktów ekologicznych i mają oni wątpliwości, czy dany produkt jest ekologiczny czy też nie.

Tymczasem szef IFOAM domaga się rewizji obecnych przepisów produkcji ekologicznej oraz wspiera zamiary KE poprawy i harmonizacji sektora, a szczególnie w kwestii kontroli i handlu – podkreśla FAMMU/FAPA.


Tagi:
źródło: