| Autor: redakcja1

Notowania oleistych na giełdach światowych (3.04.2013)

Wtorkowa sesja na światowym rynku oleistych należała do spokojnych. Najbliższy kontrakt na soję w Chicago po dwudniowych spadkach (wynoszących w czwartek i poniedziałek odpowiednio 3,3 i 1%) minimalnie podwyższył swoją wartość.

Notowania oleistych na giełdach światowych (3.04.2013)
Wzrost majowej soi na CBOT wyniósł wczoraj ok. 0,2%, w podobnym zakresie umocnił się po świątecznej przerwie analogiczny kontrakt na rzepak w Paryżu. Kanadyjska canola z dostawą w maju zyskała we wtorek blisko 0,7%, odrabiając tym samym większość strat z poprzedniego dnia.
 
Najnowszy kwartalny raport USDA, opublikowany pod koniec minionego tygodnia, przyczynił się do weryfikacji dotychczasowych prognoz cen zbóż i soi. W poniedziałek Goldman Sachs obniżył 3-miesięczną prognozę ceny futures soi o 3,6% do 13,5 USD/buszel (wobec 14 USD/buszel w poprzednich szacunkach). Aktualna cena soi w majowym kontrakcie wynosi 13,9 USD/buszel, tj. 512,5 usd/tonę.
 
Notowania z wtorku (2.04.2013):
 
Soja (CBOT). Kontrakt majowy podrożał na koniec wtorkowej sesji o ok. 0,2% (+1,25 usd/tonę), zamykając tym samym handel na poziomie 512,5 usd/t.
 
Canola (rzepak na WCE). Majowy kontrakt na kanadyjską canolę zamknął wczorajszą sesję na ok. 0,7% plusie i został wyceniony na 624,4 cad/t.
 
Rzepak (MATIF). Majowy kontrakt na rzepak zakończył wczorajszy handel na poziomie o 1 euro wyższym (+0,2%) niż na poprzedniej (czwartkowej sesji) i kosztował na zamknięciu 478,25 euro/t.
 
Notowania złotego z godziny 10:00 (środa 3.04.2013):

EUR/PLN = 4,190 w porównaniu do 4,177 we wtorek rano;
USD/PLN =
3,269 w porównaniu do 3,250 we wtorek rano;
CHF/PLN =
3,439 w porównaniu do 3,433 we wtorek rano;
EUR/USD =
1,281 w porównaniu do 1,285 we wtorek rano.
 
Przypomnienie - zmiany notowań kontraktów futures (najbliższy termin dostawy):
Tydzień ubiegły (15-22.03.2013) / poprzedzający (8-15.03.2013):
 
Soja (CBoT): +1% / -3,1%
Canola (Winnipeg): +1,8% / -1,8%
Rzepak (Matif): +2,6% / -1,7%
 
Raport przygotowała Marta Juszczyk - WGT S.A.

 


Tagi:
źródło: