Powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku wynosiła 1 112 tys. ha i była wyższa o 13,5%.
Liczba gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą rzepaku i rzepiku wynosiła 119,1 tys. i była większa o 17,6%.
Średnia powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku w 1 gospodarstwie rolnym zajmującym się omawianą uprawą wyniosła 9,33 ha.
W gospodarstwach wielkoobszarowych znajdowało się 44,9% całego areału uprawy rzepaku i rzepiku, choć gospodarstwa te stanowiły zaledwie 7,2% ogółu gospodarstw zajmujących się uprawą rzepaku i rzepiku.
W grupie obszarowej 5–50 ha UR znajdowało się 33,2% powierzchni zasiewów rzepaku i rzepiku, a gospodarstwa te stanowiły 60% wszystkich gospodarstw z uprawą rzepaku i rzepiku. W gospodarstwach o powierzchni od 1 do 10 ha UR znajdowało się 39,5% wszystkich gospodarstw prowadzących uprawę rzepaku i rzepiku. W gospodarstwach tych znajdowało się 9,3% ogólnej powierzchni zasiewów rzepaku i rzepiku.
Najwięcej gospodarstw zajmujących się uprawą rzepaku i rzepiku zaobserwowano w województwach: lubelskim – 21,9%, dolnośląskim – 9,4%, mazowieckim – 9%, kujawsko-pomorskim – 8,5% oraz wielkopolskim – 7,3%. Najmniej gospodarstw uprawiających rzepak i rzepik znajdowało się w województwach: lubuskim – 1,7%, podlaskim – 2,2% i małopolskim – 2,8%.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
pixabay.com