| Autor: redakcja1

Samowystarczalność Polski na rynku rzepaku

W Polsce produkcja rzepaku jest mniejsza od popytu rynku wewnętrznego, a to oznacza, że Polska nie jest w pełni samowystarczalna.

Samowystarczalność Polski na rynku rzepaku
Skutkuje to uzupełnianiem krajowych zasobów rzepaku na rynkach zewnętrznych. Wskaźnik samowystarczalności Polski w produkcji rzepaku w ostatnich latach jest zróżnicowany i zależy głownie od poziomu zbiorów oraz od zapotrzebowania wewnętrznego.

Wskaźnik samowystarczalności w produkcji rzepaku w sezonie 2021/2022 oceniono na poziomie 95%, a więc nieznacznie mniejszym niż w poprzednim sezonie i niżej niż w sezonach 2013/2014–2015/2016. W sezonie 2022/2023 prognozuje się, że samowystarczalność zwiększy się w odniesieniu do poprzedniego sezonu i wyniesie 100%.

W latach gospodarczych 2017/2018–2021/2022 z Polski wysyłano od 12% do 15% wolumenu krajowych zbiorów rzepaku. Największy udział eksportu w produkcji zaobserwowano w sezonie 2019/2020 – 15%. W sezonie 2022/2023 prognozuje się, że udział wywozu w produkcji rzepaku ulegnie zniżce do 10%.


Tagi:
źródło: