| Autor: redakcja1

Unijne zbiory rzepaku w sezonie 2015/2016 spadną do 21 mln ton

Wczesne prognozy produkcji rzepaku w sezonie 2015/2016 w UE28 szacowane są na 20,5 - 21 mln ton, co oznacza 15% spadek zbiorów w wyniku zmniejszenia się powierzchni upraw o 4% z 6,76 do około 6,5 mln ha – podaje FAMMU/FAPA.

Unijne zbiory rzepaku w sezonie 2015/2016 spadną do 21 mln ton

Zbiory rzepaku w UE

W związku z tym, oznaczałoby to spadek produkcji latem tego roku o 3-4 mln ton w zależności od aury. Dlatego też powtórzenie rekordowych plonów poprzedniego roku jest mało realne, więc zakłada się 12% zniżkę do 3,2 t/ha.

 

Spadków zbiorów rzepaku oczekuje się u wszystkich większych producentów. Najwięcej surowca tradycyjnie zostanie zebrane w Niemczech - 5 mln ton w stosunku do 6,7 mln ton, Francji - 4,9 mln ton wobec 5,5 mln ton oraz Wielkiej Brytanii - 2,2 mln ton w odniesieniu do 2,5 mln ton oraz Polsce - 2,6 mln ton w porównaniu do 3,1 mln ton.

 

Wysokie zapasy pod koniec czerwca tego roku powinny zamortyzować niedobory rzepaku na początku przyszłego sezonu, jednak stosunek podaży do przerobu z pewnością zmaleje, a to budzi obawy o zaspokojenie zapotrzebowania poprzez import surowca.

 

Zbiory największego i „tradycyjnego” dostawcy rzepaku do Unii, tj. Ukrainy powinny zmaleć o 0,2-0,3 mln ton, co obniży jej potencjał eksportowy. Jednakże produkcja w Kanadzie może osiągnąć 16,5-17 mln ton w stosunku do 15,6 mln ton rok wcześniej, co może nawet spowodować wzrost eksportu z 8,8 do 9 mln ton w sezonie 2015/2016. Przy optymistycznym scenariuszu dla poziomu produkcji poza UE, import rzepaku do UE może w nadchodzącym sezonie zwiększyć się z 2,5 mln ton do 3,2 mln ton.

Światowe zbiory rzepaku

Aktualnie prognozuje się światowe zbiory rzepaku w sezonie 2015/2016 na 65-67 mln ton w odniesieniu do 68,5 mln ton w bieżącym sezonie oraz 69,9 mln ton w sezonie 2013/2014. Oznacza to, że światowa podaż rzepaku w przyszłym sezonie, która przełoży się na obniżkę przerobu.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!