| Autor: redakcja1

Rekordowe zbiory oleistych w sezonie 2016/2017

W sezonie 2016/2017 prognozy światowej produkcji 7 podstawowych surowców oleistych z połowy stycznia br. przewidują zbiory na rekordowym poziomie 537,3 mln ton, a więc więcej o 7,2% - 36 mln ton względem poprzedniego sezon oraz więcej niż 522,1 mln ton przed dwoma sezonami.

Rekordowe zbiory oleistych w sezonie 2016/2017

Zbiory roślin oleistych

Oznacza to zwyżkę styczniowych szacunków o 5,1 mln ton głównie za sprawą wyższych ocen soi w Ameryce Południowej, tj. w Brazylii do 105 mln ton, Argentynie do 54 mln ton oraz Paragwaju do 10 mln ton. Dodatkowo miała miejsce miesięczna poprawa globalnych prognoz zbiorów bawełny o 0,3 mln ton, a to za sprawą zbiorów w Chinach, rzepaku o 0,3 mln ton oraz słonecznika o 0,1 mln ton. Zdaniem FAMMU/FAPA, największy wzrost produkcji względem poprzedniego sezonu dotyczy słonecznika o 12% do 47,6 mln ton, ziaren palmy olejowej o 11% do 15,8 mln ton, orzechów ziemnych o 5% do 29,8 mln ton, soi o 7% do 337,4 mln ton oraz mniej znaczącej kopry o 12% do 4,6 mln ton. OW szacuje, że światowa produkcja rzepaku zmaleje o 2,5% 62,4mln ton.

Bilans oleistych

Dzięki większej produkcji globalna podaż 7 najważniejszych surowców oleistych zwiększy się o 31,8 mln ton do rekordowych 630,3 mln ton, w tym największy przyrost podaży dotyczy soi o 22,2 mln ton do 417,9 mln ton. Światowa produkcja rzepaku powinna się obniżyć, co będzie skutkować jego niższą podażą, która zostanie zredukowana z 70,1 mln ton do 68,6 mln ton. W tym sezonie kolejny rok wzrasta zależność od soi, bowiem jej zużycie powinno być wyższe o 14,4 mln ton równoważąc spadki podaży przede wszystkim rzepaku.
 
Zapowiada się 5% zwyżka zużycia surowców oleistych w tym 12% przyrost dotyczy konsumpcji słonecznika. W trakcie sezonu 2016/2017 zapasy oleistych powinny wzrosnąć o 9% do wysokiego poziomu 101,3 mln ton pod koniec sezonu, a więc to więcej o 8,2 mln ton. W tym zapasy samej soi wzrosną o 7,8 mln ton do 88,3 mln ton. W obecnym sezonie współczynnik zapasy/zużycie nieznacznie się poprawi z 18,4% do 19,1%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!