| Autor: redakcja1

Wzrost przerobu rzepaku

W pierwszych ośmiu miesiącach 2019 r. krajowy przerób i produkcja surowego oleju rzepakowego była wyższa niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku. Niższa była produkcja margaryn.

Wzrost przerobu rzepaku
Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego, tj. zatrudniające 50 i więcej osób stałej załogi, które mają dominującą pozycję w przemyśle tłuszczowym, przy czym w 2018 r. 92,9% udziału w produkcji oleju rzepakowego i 100% udziału w produkcji margaryn całego przemysłu tłuszczowego, od stycznia do sierpnia 2019 r. wytworzyły 751,8 tys. t surowego oleju rzepakowego, a więc o 2,4% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku.
 
Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego wyniosła 451,3 tys. t i była mniejsza o 8,1%, z tego produkcja oleju rzepakowego na cele jadalne zmalała o 10,1% do 313,9 tys. t, a na cele techniczne o 3% do 137,4 tys. t.
 
Produkcja margaryn wyniosła 197,6 tys. t i była o 1,1% niższa niż w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 roku.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!