| Autor: redakcja1

Wzrost przerobu rzepaku

Szacuje się, że w 2019 r., przy zwyżce krajowych zbiorów rzepaku o 10% do 2,4 mln t i oczekiwanym wysokim, choć mniejszym niż przed rokiem, jego imporcie, przerób i produkcja oleju rzepakowego będą wyższe niż przed rokiem.

Wzrost przerobu rzepaku
Niższa może być produkcja margaryn. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2019 r. duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego, tj. zatrudniające 50 i więcej osób stałej załogi, które mają dominującą pozycję w przemyśle tłuszczowym wytworzyły 842,9 tys. t surowego oleju rzepakowego, a więc o 1,6% więcej niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku.
 
Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego wyniosła 518,8 tys. t i była o 7,4% niższa, z tego produkcja oleju rzepakowego na cele jadalne zmalała o 9,2% do 362,6 tys. t, a na cele techniczne o 3,1% do 156,3 tys. t. Produkcja margaryn wyniosła 226,2 tys. t i była o 1,1% niższa niż w pierwszych dziewięciu miesiącach 2018 roku.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!