| Autor: redakcja1

Ceny owoców i ich przetworów w Polsce (wrzesień 2013)

We wrześniu 2013 r. przeciętne ceny jabłek na rynkach hurtowych były o 22% większe niż we rok wcześniej, a ceny jabłek proponowane przez spółdzielnie ogrodnicze i firmy eksportujące zwiększyły się odpowiednio o 11% i 8%. Z kolei ceny skupu jabłek w zakładach przetwórczych były większe o 24% - podają Bożena Nosecka i Irena Strojewska w 10 tegorocznym numerze Rynku Rolnego IERiGŻ-PIB.

Ceny owoców i ich przetworów w Polsce (wrzesień 2013)
Ceny gruszek na rynku hurtowym były wyższe o 10%, a cytryn o 23%. Spadły z kolei ceny:
  • truskawek o 12%,
  • winogron o 11%,
  • pomarańczy o 6%,
  • mandarynkek o 5%,
  • bananów o 2%.
Niższe ceny odpowiednio o 36% i 26% otrzymywali wytwórcy brzoskwiń i śliwek skupowane przez spółdzielnie ogrodnicze oraz za śliwki do mrożenia w zakładach przetwórczych o 64%. Przedsiębiorstwa te płaciły drożej o 49% za aronię, a za maliny do mrożenia o 75%.
 
Jak podają ekspertki IERiGŻ-PIB we wrześniu 2013 roku w odniesieniu do miesiąca wcześniejszego, ceny jabłek na rynkach hurtowych zmalały o 22%, a ceny skupu w spółdzielniach ogrodniczych i płacone przez firmy eksportowe były mniejsze odpowiednio o 15% i 31%.
 
Na rynkach hurtowych tańsze były również gruszki o 45%, śliwki o 31% i pomarańcze o 4%. Za to więcej kosztowały cytryny o 22%, truskawki o 13% i banany o 2%. Niezmienne pozostały ceny winogron i mandarynek.
 
W sierpniu bieżącego roku w ujęciu rocznym przeciętne ceny detaliczne owoców i ich przetworów zwiększyły się o 6,5%, przy zwyżce cen żywności i napojów bezalkoholowych o 2,5%. Ceny owoców strefy umiarkowanej były wyższe o 8,2%. Owoce południowe zdrożały o 5,5%, a przetwory owocowe z wyłączeniem owoców suszonych - o 2,8%. W tym czasie ceny orzechów były większe o 8,7%, wiśni, czereśni i pozostałych owoców pestkowych o 1,7%, a owoców jagodowych o 1,1%. Ceny detaliczne bananów wzrosły o 12,8%, a owoców cytrusowych o 3,3%.

Produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w lipcu bieżącego roku w odniesieniu do roku poprzedniego zwiększyła się o 17%. Produkcja soków zagęszczonych, w szczególności koncentratu soku jabłkowego wzrosła o 49%, a owoców mrożonych o 14%. Spadła z kolei produkcja dżemów o 15% oraz kompotów i owoców pasteryzowanych o 1% - informują Bożena Nosecka i Irena Strojewska.
 
W miesiącach styczeń-sierpień bieżącego roku produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w relacji rocznej zwiększyła się o 17% do 257,5 tys. ton. Największy wzrost odnotowano w przypadku produkcji pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych - 19% i soków pitnych wytwarzanych z jabłek - 16%. Produkcja soków zagęszczonych zwiększyła się o niemal 200%, a owoców mrożonych o 15%. Spadła za to produkcja dżemów o 16%, a niezmienna pozostała w obrębie kompotów i owoców pasteryzowanych.
 
Jak zauważono w październikowym numerze Rynku Rolnego przeciętna cena zbytu soku jabłkowego w sierpniu 2013 r. była o 4% większa niż rok wcześniej. Tańsze natomiast były dżemy wytwarzane z czarnych porzeczek o 1% i z truskawek o 9%, a także sok pomarańczowy o 6%.


Tagi:
źródło: