| Autor: redakcja1

Egipt – Wzrost produkcji pomarańczy

Egipskie pomarańcze stanowią blisko 30 procent całkowitych zbiorów owoców w tym kraju oraz prawie 65 procent wolumenu zebranych owoców cytrusowych.

Egipt – Wzrost produkcji pomarańczy

Tendencja wzrostowa produkcji egipskich pomarańczy utrzymuje się od kilku lat. W minionym sezonie wyniosła ona 2,43 mln ton w odniesieniu do wcześniejszych 2,4 mln ton. Każdego roku do bezpośredniej konsumpcji trafia niemal 65 procent pomarańczy, 35 procent wysyłanych jest za granicę, a pozostała ilość kierowana jest do przetwórstwa.

W tym sezonie areał upraw będzie mniejszy przez co prawdopodobnie zbiory będą oscylowały w granicach 2,35 mln ton, z czego do bezpośredniego spożycia skierowanych zostanie 1,36 mln ton świeżych pomarańczy.

Głównymi importerami tych owoców jest Arabia Saudyjska oraz Rosja.



Tagi:
źródło: