| Autor: redakcja11

Hiszpania liderem na rynku persymony

Owoce persymony, inaczej nazywane kaki to obecnie najszybciej rozwijające się uprawy owocowe w Hiszpanii.

Hiszpania liderem na rynku persymony

Rynek owoców persymony

W 2015 roku odnotowano około 6,0 tys. producentów tych owoców. Jeszcze w roku 2010 wielkość hiszpańskich zbiorów szacowana była na około 12,0 tys. ton, podczas gdy w roku 2015 produkcja przekroczyła wielkość 240,0 tys. ton, co w ocenie FAMMU/FAPA daje waysoki wolumen.


Zdecydowana większość tych owoców kierowana jest na eksport – średniorocznie sprzedaje się około 160,0 tys. ton owoców kaki, które skierowano na około 48 rynków na całym świecie. W sumie łączna powierzchnia upraw tych owoców w Hiszpanii to 17,0 tys. ha, przy czym około 90% plantacji znajduje się w prowincji Walencja.


Z punktu widzenia lokalnych producentów do roku 2020 wielkość produkcji szacowana jest nawet na około 650,0 tys. ton. Jednym z głównych problemów ze sprzedażą owoców kaki są nie tylko wysokie ich ceny ale także mała popularność tego owocu wśród unijnych konsumentów oraz bardzo mała świadomość tego produktu i jego zalet. 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!