Kategorie
Zobacz również tu
-
Światowe ceny cukru spadały w marcu
2024-04-16
Poznaj produkty
-
Folia stretch maszynowa biała
2017-09-11 -
PRZYCZEPY DL AGROMASTER Agromarket
2020-06-30 -
Worek obciążeniowy na silos Zill
2013-10-30 -
Sprzęgło kpl. do ciągnika URSUS C-330
2012-02-21 -
Ziemniaki - tradycyjna produkcja bez nawozów
2012-01-10 -
Kompresor - MTZ64HM4CVE
2015-11-25
Hiszpania liderem na rynku persymony
Owoce persymony, inaczej nazywane kaki to obecnie najszybciej rozwijające się uprawy owocowe w Hiszpanii.
Rynek owoców persymony
W 2015 roku odnotowano około 6,0 tys. producentów tych owoców. Jeszcze w roku 2010 wielkość hiszpańskich zbiorów szacowana była na około 12,0 tys. ton, podczas gdy w roku 2015 produkcja przekroczyła wielkość 240,0 tys. ton, co w ocenie FAMMU/FAPA daje waysoki wolumen.
Zdecydowana większość tych owoców kierowana jest na eksport – średniorocznie sprzedaje się około 160,0 tys. ton owoców kaki, które skierowano na około 48 rynków na całym świecie. W sumie łączna powierzchnia upraw tych owoców w Hiszpanii to 17,0 tys. ha, przy czym około 90% plantacji znajduje się w prowincji Walencja.
Z punktu widzenia lokalnych producentów do roku 2020 wielkość produkcji szacowana jest nawet na około 650,0 tys. ton. Jednym z głównych problemów ze sprzedażą owoców kaki są nie tylko wysokie ich ceny ale także mała popularność tego owocu wśród unijnych konsumentów oraz bardzo mała świadomość tego produktu i jego zalet.