| Autor: redakcja1

Izrael – Rynek owoców cytrusowych

W tym sezonie zbiory cytrusów w Izraelu prawdopodobnie wyniosą blisko 588 tysięcy ton, co daje 2 procentową zwyżkę w stosunku do roku poprzedniego.

Izrael – Rynek owoców cytrusowych

Ten sezon będzie obfitował przede wszystkim w grejpfruty stanowiące 38 procent całości plonów, czyli 226 tysięcy ton, mandarynki – 27 procent, a więc 160 tysięcy ton, a także pomarańcze – 23 procent o wolumenie 139 tysięcy ton.


Poza tym w sezonie 2010/2011 przewidywany jest wzrost wysyłki cytrusów o 8 procent. Z kolei do przetwórstwa trafi o 7 procent mniej owoców niż w zeszłym roku.



Do bezpośredniej konsumpcji będzie 225 tysięcy ton cytrusów. Natomiast przetworzonych zostanie blisko 170 tysięcy ton tych owoców, z czego najwięcej będzie grejpfrutów, bo 107 tysięcy ton, pomarańczy – 45 tysięcy ton i mandarynek o kontyngencie niemalże 30 tysięcy ton.


Z tych owoców robi się przede wszystkim koncentraty soków owocowych oraz puree czy są też jako owoce plasterkowane.


Niemniej jednak około 70 procent produkcji jest wysyłana do krajów członkowskich Unii Europejskiej. Każdego roku około 30 procent łącznych zbiorów świeżych cytrusów jest eksportowana do państw członkowskich Wspólnoty, czyli około 193 tysięcy ton. Sezon wcześniej ten kontyngent wyniósł 178 tysięcy ton, gdzie najwięcej dostarczono grejpfrutów, tj. 84 tysiące ton i mandarynki – 67 tysięcy ton.


Nadal najwięcej izraelskich cytrusów sprowadza Rosja i Unia Europejska.



Tagi:
źródło: