Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Siewnik ręczny punktowy do warzyw
2013-10-11 -
Eletor SYR-DT-01-W
2021-11-30 -
MESCOMP - Znacznik Pianowy
2020-07-29 -
PRONAR 6180
2013-02-05 -
Kamery przemysłowe
2013-03-29
Produkcja jabłek w Polsce rośnie, a w UE maleje
W sezonie 2016/17 produkcja jabłek w Polsce oceniana jest na 3,4 mln ton, czyli o ponad 7% więcej niż w poprzednim sezonie. Natomiast w Unii Europejskiej prognozowana jest na 12,6 mln ton, czyli mniej o 1%.
Produkcja jabłek
Całkowita produkcja jabłek do konsumpcji i do przemysłu w Unii Europejskiej w sezonie 2016/17 oceniana jest na 12,6 mln t, czyli o 1% mniej niż w poprzednim sezonie. Taki poziom produkcji wynika ze zdecydowanie mniejszych niż w poprzednim sezonie zbiorów jabłek w Europie Środkowej i Wschodniej. Szacuje się, że w samej Austrii, którą w największym stopniu dotknęły niekorzystne warunki pogodowe, produkcja jabłek zmniejszy się o 78% W przypadku Słowenii spadek produkcji ocenia się nawet na 82%, na Słowacji na 63%, zaś w Czechach na 27%.
Jednak eksperci Banku BGŻ BNP Paribas zaznaczają, że straty te są częściowo rekompensowane przez wzrost produkcji w Polsce, Niemczech, Hiszpanii, Rumunii, Grecji i Wielkiej Brytanii. Według USDA w sezonie 2016/17 produkcja jabłek w Polsce oceniana jest na 3,4 mln t, czyli o ponad 7% więcej niż w poprzednim sezonie. W kontekście niskich zbiorów w naszej części Europy stwarza to szanse na zwiększenie wolumenu eksportu w tym sezonie. Dodatkowo, chociaż w przypadku UE przewidywany jest spadek poziomu przetwórstwa jabłek, to w Polsce oczekiwany jest jego wzrost o blisko jedną trzecią. Jest to konsekwencją konieczności zagospodarowania większych zbiorów w naszym kraju.
Unia Europejska jest wiodącym producentem jabłek na świecie. Głównymi producentami jabłek w UE w sezonie 2015/16 były: Polska (30%), Włochy (20%), Francja (13%), Niemcy (9%) i Hiszpania (5%), gdzie łącznie produkowano 77% tych owoców.
Warto jednak dodać, że według prognoz USDA obszar sadów jabłkowych w Hiszpanii systematycznie zmniejsza się, ponieważ producenci zastępują je bardziej dochodowymi sadami owoców pestkowych. Natomiast odwrotne tendencje prognozowane są w przypadku Rumunii, gdzie w wyniku zmian prawnych od stycznia 2017 r. minimum 51% owoców będzie musiała pochodzić z tzw. krótkiego łańcucha dostaw. W średnim i długim okresie może to zachęcić rumuńskich producentów do rozwijania produkcji jabłek.