| Autor: redakcja1

Sezon na owoce miękkie w pełni

W tym sezonie, z uwagi na utrzymywanie się od wczesnej wiosny wysokich temperatur i przyspieszenie wegetacji roślin, w handlu owoce pojawiły się dwa tygodnie wcześniej niż w poprzednich sezonach.

Sezon na owoce miękkie w pełni
Z powodu łagodnego przebiegu zimy i bardzo ciepłej wiosny spodziewana jest spora produkcja większości owoców miękkich. Niemniej jednak, długotrwały brak opadów w większości rejonów kraju, wpływa na ograniczenie plonów. Drugim istotnym problemem z jakim borykają się producenci owoców, który będzie wpływał na podaż owoców, są nowe zasady zatrudniania pracowników sezonowych, a także brak chętnych do tej pracy.
 
Od końca maja prowadzony jest skup truskawek, od dwóch tygodni - agrestu, a od tygodnia zakłady przetwórcze prowadzą skup malin i porzeczki czerwonej.
 
Cena skupu truskawek bez szypułki w 24 tygodniu roku kształtowała się w obrębie 5,25 z/kg zakład i była większa o prawie 24% w odniesieniu do wcześniejszego tygodnia, ale o prawie 15% mniejsza. Truskawki z szypułką, w tym samym czasie, nabywane były za 2,98 zł/kg i były tylko o 2% droższe tydzień wcześniej, ale o 30% tańsze. Jednocześnie cena truskawek w hurcie wahała się od 4 zł/kg na giełdzie we Wrocławiu do 7,5 zł/kg w Rzeszowie. Truskawki na rynkach hurtowych sprzedawane były w minionym tygodniu po 6 zł/kg.
 
W omawianym tygodniu w zakładach przetwórczych rozpoczął się również skup malin do przemysłu. Maliny letnie skupowane były na Mazowszu w cenie od 2,00-2,50 zł/kg, a w lubelskim za 2,50-2,60 zł/kg. Średnia cena skupu malin w kraju wyniosła 2,33 zł/kg. W minionym roku w tym samym czasie malina nie była skupowana, za to w czerwcu ubiegłego roku za malinę przemysłową płacono 4,1 zł/kg. Jednocześnie w zeszłym tygodniu za maliny na rynkach hurtowych płacono od 7 zł/kg na Broniszach, do 26 zł/kg na giełdzie w Poznaniu. Maliny na rynkach hurtowych sprzedawane były po 13 zł/kg.
 
Na rynkach hurtowych oferowany jest również agrest w cenie od 4 do 6 zł/kg. Z kolei skup agrestu przez zakłady przetwórcze jest realizowany w województwie mazowieckim - 0,60 zł/kg, lubelskim - 0,60-0,80 zł/kg oraz w kujawsko-pomorskim - 0,60zł/kg. Agrest do przemysłu był nabywany po 0,69 zł/kg, czyli po cenie niższej o 1% niż w poprzednim tygodniu i jednocześnie o 73% niż w zeszłym roku o tej porze.
 
W 24 tygodniu roku zakłady przetwórcze rozpoczęły też skup porzeczki czerwonej w cenie 2,10-2,50 zł/kg. W 2017 roku w tym samym czasie porzeczka nie była jeszcze skupowana, ale w czerwcu zeszłego roku za porzeczkę czerwoną do przemysłu płacono 2,9 zł/kg.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!