Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-30
-
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Wózki paletowe ręczne JUNGHEINRICH -AM 22
2016-05-09 -
Głębosz TYP-GR Agro-Lift
2020-07-17 -
Tarcza sprzęgła do ciągnika URSUS C-330
2012-02-21
Rynek mrożonych warzyw i owoców w Polsce w 2012 roku
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że produkcja mrożonych warzyw i owoców w 2012 roku wzrosła o 9,5% wobec 2011 roku i osiągnęła poziom 566 tys. ton.
Największy wzrost produkcji obserwowany był w pierwszej połowie ubiegłego roku. Wytworzono wówczas o 38 tys. ton (o 21% więcej) mrożonek niż w analogicznym okresie 2011 roku.
Od połowy roku odnotowywano wyhamowanie dynamiki wzrostowej, co związane było z mniejszymi zbiorami warzyw gruntowych. Niemniej jednak ilość wyprodukowanych mrożonych warzyw wzrosła do 347 tys. ton i była o 3,3% wyższa wobec tego samego okresu roku poprzedniego.
Zdaniem specjalistów, bodźcem do silnego wzrostu tego typu mrożonek jest łatwo rosnące zapotrzebowanie na rynku krajowym oraz wzrost eksportu poza granice Polski. Procesowi temu sprzyjają również: niska konsumpcja wobec krajów zachodnioeuropejskich, zmiany w zakresie dochodów oraz stylu życia konsumentów.
Dane GUS wskazują, także iż w ubiegłym roku wzrosła produkcja mrożonych owoców i orzechów. W omawianym okresie wyniosła ona o 3,1% więcej, niż w całym 2011 roku i ukształtował się na poziomie 312 tys. ton.
Największy udział strukturze krajowej produkcji miały: truskawki, wiśnie, porzeczki i maliny.