| Autor: redakcja1

Bilans kakao w sezonie 2015/2016 na minusie

Międzynarodowa Organizacja Kakao (ICCO) ocenia, że sezon 2015/2016 na światowym rynku kakao zamknął się deficytem rzędu 212 tys. ton.

Bilans kakao w sezonie 2015/2016 na minusie

Rynek kakao na świecie

Wcześniejsza prognoza organizacji zakładała niedobór mniejszy o 100 tys. ton. Sezon 2014/2015 zamknął się ostatecznie nadwyżką 42 tys. ton. ICCO przewiduje, że zbiory ziarna zmaleją w relacji rocznej o 5,9% do 3,988 mln ton, a przemiał zwiększy się o 0,2% do 4,16 mln ton. W sezonie 2014/2015 zaobserwowano spadki o odpowiednio 3,1 i 4,2%. Zapasy skurczą się za to o 13,4% do 1,376 mln ton i będą stanowić 33,1% przemiału, tj. o 5,1 pp. mniej w relacji rocznej. Od lat nie notowano tak niskiego udziału.
 
Głównym powodem mniejszych zbiorów jest ich spadek o 12,6% na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które jest największym na świecie producentem kakao. Przede wszystkim za sprawą redukcji na Wybrzeżu Kości Słoniowej przemiał ziarna w kraju zbiorów zmaleje w skali świata o 2,6% i będzie stanowił 43,7% globalnego przemiału. Wyraźne zwyżki są za to udziałem Holandii i Niemiec oraz USA, czyli czołowych na świecie przetwórców kakao.
 
Największy na świecie producent wyrobów czekoladowych, szwajcarski koncern Barry Callebaut szacuje, że sezon 2016/2017 zamknie się nieznaczną nadwyżką produkcyjną z uwagi na lepsze warunki pogodowe w Zachodniej Afryce, co pozwoli na poprawę zbiorów w tym regionie.
 
Na giełdach kakao zaczęło taniec już w drugiej połowie 2016 roku, a spadki przybrały na sile w czwartym kwartale. Przez 2016 roku ziarno potaniało o jedną trzecią. Początek 2017 roku przyniósł dalszą przecenę, a na początku lutego kakao było najtańsze od pięciu lat. Według FAPA/FAMMU, powodem spadków są właśnie prognozy poprawy światowej podaży, a także niepokojące eksporterów informacje, jakie napływają z Wybrzeża Kości Słoniowej, gdyż niespodziewanie i w mało przejrzysty sposób władze chcą zmieniać ceny w zawartych wcześniej kontraktach i ponownie alokować ziarno pomiędzy eksporterów.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!