Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Światowy rynek orzechów laskowych

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z informacji podanych przez FAO, wynika iż na świecie corocznie produkuje się około 14 mln...

Z informacji podanych przez FAO, wynika iż na świecie corocznie produkuje się około 14 mln ton orzechów i owoców suszonych a największymi rynkami – producentami są Stany Zjednoczone i kraje azjatyckie.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Według najnowszych danych za rok 2012, orzechy laskowe uprawiane są w około 30 krajach na całym świecie. W roku 2012 wielkość ich zbiorów ochechów laskowych wyniosła 914 tys. ton, a więc była o 35% wyższa w stosunku do roku 2000, przy czym a średnią wielkość zbiorów z lat 2008-2012 oszacowano na 872 tys. ton.
 
Światowa produkcja orzechów laskowych skoncentrowana jest w sumie w dwóch miejscach – pierwszym z nich jest Turcja ze zbiorami na poziomie 600 tys. ton a drugim Włochy wielkością około 105 tys. ton. Na trzecim miejscu plasują się USA z produkcją wynoszącą około 33 tys. ton rocznie i kolejno Gruzja z 30 tys. ton, Azerbejdżan z 24 tys. ton czy Iran i Hiszpania.
 
Ostatnie lata to rozwój produkcji w krajach takich jak Australia, Chile czy RPA. Łącznie na całym świecie w roku 2012 orzechy laskowe uprawiane były na powierzchni 600 tys. ha, a więc o blisko 19% wyższej niż w roku 2002.
 
W związku z tym, Turcja jest prawdziwym potentatem w tej branży. Jedynie 19% lokalnie zbieranych orzechów laskowych trafia na rodzimy rynek, natomiast pozostałe ilości są eksportowane przede wszystkim do państw unijnych. W przeciwieństwie do Włoch, które wysyłają tylko 13% swoich zbiorów.
 
Poza tym, jak wskazuje FAMMU/FAPA, kraje UEnajwiększym konsumentem i importerem orzechów laskowych, gdyż w sumie sprowadzają blisko 200 tys. ton tego produktu rocznie najwięcej kierowane jest na rynek niemiecki – 65,5 tys. ton, następnie włoski i francuski – po około 30 tys. ton. Jednak czołowym konsumentem pozostają Włosi, którzy średnio każdego roku spożywają blisko 90 tys. ton tych orzechów co daje przeciętnie na 1 mieszkańca około 1,5 kg rocznie.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Podrożało masło
  • Podrożało masło

    Obecnie, za kostkę możemy zapłacić praktycznie dwukrotnie więcej niż rok temu. Co jest zatem główną przyczyną tak dużej zwyżki cen?
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.
  • Razem łatwiej
  • Razem łatwiej

    Wnioski o przyznanie wsparcia na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" PROW 2014 - 2020 będzie można składać od 30 października do 28 grudnia 2017 r. w Oddziałach Regionalnych...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl