| Autor: redakcja1

Światowy rynek orzechów laskowych

Z informacji podanych przez FAO, wynika iż na świecie corocznie produkuje się około 14 mln ton orzechów i owoców suszonych a największymi rynkami – producentami są Stany Zjednoczone i kraje azjatyckie.

Światowy rynek orzechów laskowych
Według najnowszych danych za rok 2012, orzechy laskowe uprawiane są w około 30 krajach na całym świecie. W roku 2012 wielkość ich zbiorów ochechów laskowych wyniosła 914 tys. ton, a więc była o 35% wyższa w stosunku do roku 2000, przy czym a średnią wielkość zbiorów z lat 2008-2012 oszacowano na 872 tys. ton.
 
Światowa produkcja orzechów laskowych skoncentrowana jest w sumie w dwóch miejscach – pierwszym z nich jest Turcja ze zbiorami na poziomie 600 tys. ton a drugim Włochy wielkością około 105 tys. ton. Na trzecim miejscu plasują się USA z produkcją wynoszącą około 33 tys. ton rocznie i kolejno Gruzja z 30 tys. ton, Azerbejdżan z 24 tys. ton czy Iran i Hiszpania.
 
Ostatnie lata to rozwój produkcji w krajach takich jak Australia, Chile czy RPA. Łącznie na całym świecie w roku 2012 orzechy laskowe uprawiane były na powierzchni 600 tys. ha, a więc o blisko 19% wyższej niż w roku 2002.
 
W związku z tym, Turcja jest prawdziwym potentatem w tej branży. Jedynie 19% lokalnie zbieranych orzechów laskowych trafia na rodzimy rynek, natomiast pozostałe ilości są eksportowane przede wszystkim do państw unijnych. W przeciwieństwie do Włoch, które wysyłają tylko 13% swoich zbiorów.
 
Poza tym, jak wskazuje FAMMU/FAPA, kraje UEnajwiększym konsumentem i importerem orzechów laskowych, gdyż w sumie sprowadzają blisko 200 tys. ton tego produktu rocznie najwięcej kierowane jest na rynek niemiecki – 65,5 tys. ton, następnie włoski i francuski – po około 30 tys. ton. Jednak czołowym konsumentem pozostają Włosi, którzy średnio każdego roku spożywają blisko 90 tys. ton tych orzechów co daje przeciętnie na 1 mieszkańca około 1,5 kg rocznie.


Tagi:
źródło: