| Autor: redakcja1

Unijny rynek gruszek w sezonie 2013/2014

Włochy są największym unijnym producentem gruszek, a w sezonie 2013/2014 prognozowane zbiory tych owoców wyniosą blisko 741,0 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Unijny rynek gruszek w sezonie 2013/2014
Łącznie w sezonie 2013/2014 USDA oceniła zbiory gruszek we wszystkich 28 krajach unijnych na 2,43 mln ton w stosunku do 2,08 mln ton przed rokiem. Niemniej jednak, w skład wliczono zbiory tzw. komercyjne – niemal 2,3 mln ton oraz niekomercyjne, czyli prywatne sady około 138,0 tys. ton.
 
W bieżącym sezonie, unijne spożycie tych owoców będzie na poziomie 2,1 mln ton. W klasyfikacji najchętniej konsumowanych owoców gruszki pozostają na czwartym miejscu, zaraz po jabłkach, bananach i pomarańczach. Natomiast średnioroczne spożycie przypadające na 1 mieszkańca UE to około 4,5 kg. Najwięcej tych owoców każdego roku konsumują Austriacy, Włosi oraz Portugalczycy i Hiszpanie – około 9 kg, a najmniej spożywane jest w krajach Beneluxu - około 5 kg oraz w państwach Europy Wschodniej.
 
Unijny import gruszek z państw trzecich kształtuje się corocznie w granicach 270,0-320,0 tys. ton, a największe ilości tych owoców dostarczają miedzy innymi RPA i Argentyna - po blisko 100,0 tys. ton. Niemal 66% dostaw trafia bezpośrednio na rynek holenderski i włoski.
 
Z kolei w odniesieniu do eksportu największe ilość omawianych owoców wysyłane są z Holandii i Belgii, a łącznie wszystkie kraje unijne eksportują co roku około 300,0-400,0 tys. ton. niemal 60% eksportowanych, unijnych gruszek kierowane jest na rynek rosyjski i prawie w całości są to owoce odmiany Konferencja. W sezonie 2011/2012 Rosjanie z UE sprowadzili aż 286,0 tys. ton, a w sezonie 2012/2013 około 195,0 tys. ton gruszek.


Tagi:
źródło: