| Autor: redakcja1

Rynek pomarańczy w UE

Pod koniec czerwca USDA opublikowała najnowszy raport dotyczący sytuacji na unijnym rynku owoców cytrusowych. W rezultacie w sezonie 2013/2014 szacowany wolumen zbiorów owoców cytrusowych dla UE-28 wynosi 10,5 mln ton, a więc o 4% więcej w stosunku do poprzedniego sezonu. Wyższe zbiory w tym sezonie wynikają między innymi ze wzrostu w zbiorach pomarańczy o 8% i cytryn o 6% – podaje FAMMU/FAPA.

Rynek pomarańczy w UE
Analiza związana jest ze wstępnymi szacunkami okresu sezonu 2013/2014, według których łączne zbiory pomarańczy we wszystkich państwach unijnych powinny wynieść prawie 6,073 mln ton w odniesieniu do 5,888 mln ton w poprzednim sezonie 2012/2013. Głównymi producentami pomarańczy w UE są naturalnie Hiszpania oraz Włochy – z tych dwóch pastw pochodzi około 80% całkowitych zbiorów unijnych, z czego z samej Hiszpanii ponad 50%. Pozostałe 20% to pomarańcze portugalskie, cypryjskie oraz greckie.
 
Od kliku lat spożycie pomarańczy na lokalnym rynku utrzymuje się na stabilnym poziomie około 5,3-5,5 mln ton, co w przeliczeniu na 1 obywatela daje coroczną konsumpcję w granicach około 10 kg. W omawianym czasie wielkość ta osiągnie około 5,26 mln ton. Przy czym powyżej przeciętnej unijnej spożycie utrzymuje się u największego unijnego producenta – Hiszpanii, gdzie konsumowane jest około 20% wyprodukowanych na terenie Unii pomarańczy, a średnio na 1 Hiszpana przypada 20 kg/rocznie.
 
Unia Europejska jest zdecydowanie netto importerem pomarańczy, a każdego roku sprowadzane jest około 800 tys. ton tych cytrusów – na bieżący sezon 2013/2014 planowane jest dokładnie 880tys. ton. Owoce te zakupione są głównie z państw trzecich, a w sezonie 2012/2013 największym dostawcą było RPA z wynikiem – 425,05 tys. ton oraz Egipt – prawie 180 tys. ton, czy Urugwaj – ponad 53,8 tys. ton i niecałe 50,0 tys. ton dostarczyła Argentyna.
 
W przypadku eksportu pomarańczy z UE – eksportuje się ich około 300 tys. ton, przy czym na bieżący sezon założenie to wynosi 320 tys. ton, w tym najchętniej sprowadzane są one przez Szwajcarów – w poprzednim sezonie było to 62,6 tys. ton, Rosjan – 42 tys. ton oraz Serbów – 36 tys. ton.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!