Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Chwytak do dużych balotów
2015-07-02 -
Platforma sadownicza
2012-10-23 -
Lusterka do ciągników John Deere GL0511
2011-12-14 -
Ciągnik Solis-90
2016-05-13
W Polsce ruszy produkcja cydru na większą skalę
Przedstawiciele Związku Sadownictwa RP wraz z resortem rolnictwa i Polską Radą Winiarstwa planują rozwinąć produkcję cydru w naszym kraju.

Cydr jest napojem alkoholowym produkowanym z soku jabłkowego bądź miąższu jabłek, którego zawartość alkoholu nie przekracza 8%.
Zdaniem prezesa Związku Sadownictwa RP, rozwinięcie produkcji cydru jest możliwe dzięki obniżce akcyzy na ten napój. W ubiegłym roku podatek ten wynosił 158 zł za hektolitr, natomiast w 2013 roku spadł do 97 zł/hektolitr.
W opinii eksperta, produkcja cydru wpłynie na zagospodarowanie części polskich jabłek. Ubiegłoroczna ich produkcja wyniosła 2,88 mln ton. Blisko połowa z nich trafiła do przetwórstwa, z czego aż 92% na wytworzenie koncentratów. Brak innej alternatywy przyczynił się do niskich cen jabłek w skupie.
Według Mirosława Maliszewskiego, Polska może rocznie produkować 60-80 mln litrów cydru, przeznaczając na ten cel około 100 tys. ton jabłek.
Obecnie w naszym kraju napój ten dopiero zyskuje na popularności. Natomiast w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Austrii już cieszy się dużym zainteresowaniem.
