Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
SZ/SF Ładowacze czołowe Steyr
2020-03-12 -
Hale dla rolnictwa
2014-07-14 -
Rivakka - Gniotownik Greenmaker G7
2015-04-03
W Polsce ruszy produkcja cydru na większą skalę
Przedstawiciele Związku Sadownictwa RP wraz z resortem rolnictwa i Polską Radą Winiarstwa planują rozwinąć produkcję cydru w naszym kraju.

Cydr jest napojem alkoholowym produkowanym z soku jabłkowego bądź miąższu jabłek, którego zawartość alkoholu nie przekracza 8%.
Zdaniem prezesa Związku Sadownictwa RP, rozwinięcie produkcji cydru jest możliwe dzięki obniżce akcyzy na ten napój. W ubiegłym roku podatek ten wynosił 158 zł za hektolitr, natomiast w 2013 roku spadł do 97 zł/hektolitr.
W opinii eksperta, produkcja cydru wpłynie na zagospodarowanie części polskich jabłek. Ubiegłoroczna ich produkcja wyniosła 2,88 mln ton. Blisko połowa z nich trafiła do przetwórstwa, z czego aż 92% na wytworzenie koncentratów. Brak innej alternatywy przyczynił się do niskich cen jabłek w skupie.
Według Mirosława Maliszewskiego, Polska może rocznie produkować 60-80 mln litrów cydru, przeznaczając na ten cel około 100 tys. ton jabłek.
Obecnie w naszym kraju napój ten dopiero zyskuje na popularności. Natomiast w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Austrii już cieszy się dużym zainteresowaniem.
