| Autor: redakcja1

W 2016 r. globalna produkcja gruszek wyniosła 25,4 mln ton

Jak wynika z najnowszej grudniowej prognozy USDA, produkcja gruszek na świecie w sezonie 2016 oceniona została na 25,4 mln ton, to jest o 400 tys. ton więcej względem poprzedniego sezonu.

W 2016 r. globalna produkcja gruszek wyniosła 25,4 mln ton

Zbiory gruszek na świecie

Większe globalne zbiory to wynik zdecydowanie lepszej produkcji w Chinach – wzrost o 600 tys. ton wobec poprzedniego sezonu. Na drugim miejscu na światowej liście producentów uplasowały się kraje unijne z 2,28 mln ton.
 
Globalny poziom spożycia gruszek powinien wynieść 22,7 mln ton, a największe ilości tych owoców konsumowane są w Chinach – 17,11 mln ton i Unii Europejskiej – 2 mln ton. Zdaniem FAMMU/FAPA do przetwórstwa na całym świecie trafi w omawianym sezonie 2,62 mln ton gruszek, wyeksportowane zostanie 1,8 mln ton owoców, a sprowadzone na świecie 1,68 mln ton. Największym globalnym dostawcą pozostają Chińczycy, a importerem kraje Wspólnotowe.
 

Rynek gruszek na świecie [mln ton]

 

2013/2014

2014/2015

2015/2016

2016/2017

produkcja

Chiny

 

17,3

18

18,7

19,3

UE-28

2,52

2,57

2,5

2,28

USA

0,8

0,75

0,73

0,7

Argentyna

0,69

0,59

0,58

0,59

RPA

0,39

0,41

0,40

0,44

Świat

23,84

24,38

25,06

25,44

konsumpcja

Chiny

15,50

 

16,03

16,60

17,11

UE-28

2,09

2,02

2,02

2,02

USA

0,40

4,41

0,40

0,40

Turcja

0,39

0,28

0,38

0,38

Świat

21,15

21,49

22,14

22,69

import

UE-28

 

0,26

0,22

0,22

0,27

Rosja

0,43

0,27

0,26

0,25

Brazylia

0,2

0,18

0,15

0,19

Świat

1,67

1,6

1,59

1,68

eksport

Chiny

 

0,30

0,33

0,40

0,48

Argentyna

0,40

0,33

0,32

0,32

EU-28

0,47

0,42

0,31

0,27

Świat

1,81

1,83

1,76

1,79

Źródło: USDA za FAMMU/FAPA


Tagi:
źródło: