| Autor: redakcja1

Na świecie produkuje się ok. 700 mln ton owoców. Najwięcej zbiera się bananów i arbuzów

Jak wynika z najnowszych danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 2014 roku światowa produkcja owoców świeżych wyniosła 689,9 mln ton w stosunku do nieco ponad 675 mln ton w roku 2013.

Na świecie produkuje się ok. 700 mln ton owoców. Najwięcej zbiera się bananów i arbuzów

Światowe zbiory owoców


W przypadku podziału wielkości produkcji w zależności od danego kontynentu czołowym producentem owoców od wielu lat jest Azja z największym producentem tego regionu – Chinami, potem Afryka, Ameryka Południowa i kolejno Europa oraz Ameryka Północna i Centralna. Na ostatnim miejscu znalazła się Oceania z dominującymi owocami pochodzącymi z Australii i Nowej Zelandii.

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, głównym globalnym producentem świeżych owoców są od wielu lat Chiny z produkcją stanowiącą 35% światowych zbiorów – 210 mln ton w 2014 roku w stosunku do 203,0 mln ton zebranych w 2011 roku, chociaż wielkość ta uwzględnia także zbiory arbuzów w łącznej ilości ponad 70 mln ton.
 
W 2014 roku najwięcej na świecie zebrano arbuzów – ponad 111 mln ton. Na następnym miejscu uplasowały się banany z wynikiem 110,1 mln ton, następnie jabłka 84,6 mln ton, a czwarte miejsce zajęły pomarańcze ze zbiorami na poziomie 70,8 mln ton. W światowej czołówce znalazły się również winogrona – całkowity wolumen produkcji wraz z przemysłowymi owocami to ponad 74,4 mln ton, owoce mango i guawy – razem ponad 45,2 mln ton oraz mandarynki z 29 mln ton, gruszki i ananasypo 25,5 mln ton, brzoskwinie i nektaryny 22,8 mln ton i pozostałe owoce tropikalne20,4 mln ton.


Tagi:
źródło: