| Autor: redakcja1

1 Edycja Wirtualnych Targów Ferma

Trwają wirtualne targi FERMA 2021, przy czym w dniach 19-20 lutego bieżącego roku będą miały miejsce fora o specjalistycznej tematyce przeznaczonej dla sektora bydła, drobiu i trzody chlewnej.

1 Edycja Wirtualnych Targów Ferma
Targi FERMA 2021 w formie online to wyjście naprzeciw potrzebom profesjonalnych hodowców bydła, trzody chlewnej oraz drobiu, a także firm, które zajmują się dostarczaniem produktów i usług pomocnych w ich codziennej pracy. Przeniesienie targów i konferencji do sieci to szansa na wirtualne spotkanie ekspertów, które z uwagi na panującą pandemię nie mogło dojść do skutku w tradycyjnej formie.
 
W związku z tym, wszystkie konferencje będą prowadzone na żywo, a oto i ich pełny plan:
 
19.02 (piątek) – godz. 10:00 – 13:30
 
Forum Hodowli Bydła
 
Wyzwania w produkcji bydła mlecznego i mięsnego w obliczu pandemii oraz rosnących wymogów dotyczących ochrony zwierząt
 
Tematyka:
  • Organizacja bazy paszowej w warunkach pogłębiającego się deficytu wody
  • Perspektywy eksportu polskich produktów mlecznych i mięsnych (poza UE)
  • Wpływ umów CETA i TTIP na rynek mleka i wołowiny
  • Wpływ ograniczenia spożycia mięsa wołowego na rynek w perspektywie długofalowej
Za to w dyskusji udział wezmą:
  • Maciej Pohl,
  • Henryk Olejniczak,
  • Robert Neneman,
  • dr Roman Frankowski,
  • dr Ryszard Kujawiak.
19.02 (piątek) – godz. 13:30 – 15:00
 
Forum Hodowli Drobiu
 
Polskie drobiarstwo w punkcie zwrotnym? Narastający problem salmonelli, pandemia COVID – 19 i grypa ptaków, nowe trendy – samoregulacja branży, nowe technologie i innowacje
 
Tu udział w dyskusji wezmą:
  • dr hab. Monika Michalczuk – prof. SGGW Warszawa,
  • Marcin Baranowski – dyrektor operacyjny Modernhatch,
  • Adam Plewiński – Piast Pasze.
20.02 (sobota) – godz. 10:00 – 13:30
 
Forum Hodowli Trzody Chlewnej
 
Rezerwy technologiczne, ekonomiczne i organizacyjne, które trzeba uruchomić na poziomie gospodarstwa, aby odnaleźć się na dzisiejszym rynku trzody chlewnej.
 
Tematyka:
  • Jak produkować w niepewnej sytuacji epidemiologicznej i rynkowej?
  • Czy rynek trzody chlewnej się podniesie?
  • Jakie perspektywy produkcji trzody chlewnej w Polsce?
  • Czy zasady bioasekuracji są realizowane w praktyce?
  • Czy wpływ ograniczeń stosowania pasz GMO wpłynie na rynek wieprzowiny?
  • Dlaczego producenci świń powinni być zrzeszeni w grupach?
  • Jak ograniczyć koszty i nie tracić na jakości tuczu trzody?
Natomiast udział w dyskusji wezmą:
  • Michał Dudek,
  • Marian Kałek,
  • prof. dr hab. Zygmunt Pejsak.


Tagi:
źródło: